Borrell: Rusia trebuie trasă la răspundere, indiferent de acordul de pace

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia va trebui să răspundă pentru crimele de război comise în Ucraina și să plătească pentru distrugerile comise, indiferent de viitorul acord de pace, a declarat duminică șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.

Rusia trebuie trasă la răspundere pentru război și crime

„Pacea, pentru ca aceasta să fie pace și nu doar o încetare a focului, trebuie să fie justă și de durată”, a subliniat Josep Borrell, primul lider european de rang înalt care a vizitat Ucraina de la alegerea în Statele Unite a lui Donald Trump, a cărui promisiune de sfârşit rapid al războiului i-a făcut pe ucraineni să se teamă că vor fi forțați să cedeze în faţa pretenţiilor teritoriale ale Rusiei.

„Este un avertisment pentru cei care spun că acest război trebuie să se termine și, prin urmare, ar putea la fel de bine să-l încheie cât mai repede posibil, indiferent cum”, a adăugat Josep Borrell în timpul unei călătorii în regiunea Cernihiv, din nordul țării.

Rusia, acuzată de crime de război

„Ceea ce contează este ca războiul să se încheie într-un mod în care cei vinovaţi să fie traşi la răspundere, să nu fie vorba doar despre o reconstrucție economică, ci fiecare să fie făcut responsabil” pentru acțiunile sale, a spus şeful diplomației Uniunii Europene, după ce a vizitat subsolul unei școli din satul Iahidne, unde 300 de civili ucraineni au fost reținuți timp de o lună în condiții atroce de trupele ruse după invazia din 2022.

Potrivit autorităților de la Kiev, 11 persoane au murit în timpul acestei captivități care s-a încheiat când forțele ruse au fost nevoite să se retragă. Josep Borrell a mai sugerat că cele aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele statului rus înghețate de Occident ar putea fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei după război.

Război Ucraina. Sursă foto: Facebook

„Aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru a plăti aceste facturi și pentru a compensa oamenii care au suferit, pentru distrugerea cauzată de invazia rusă”, a spus Josep Borrell.

Ce va face Trump

În timpul campaniei sale electorale, noul președinte ales al Statelor Unite, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării continuarea ajutorului american pentru Ucraina și a spus că poate pune capăt războiului „în 24 de ore”, fără a preciza niciodată în ce fel.

Victoria sa recentă a stârnit temeri în Ucraina și Europa că Kievul ar putea fi presat să facă concesii Rusiei pentru a asigura un acord de pace rapid.

Potrivit autorităților ucrainene, de la începutul invaziei ruse au fost deschise aproximativ 140.000 de dosare pentru crime de război.

Putin și acoliții lui, căutați de CPI

Președintele Vladimir Putin și mai mulți oficiali militari ruși de rang înalt fac obiectul mandatelor de arestare de la Curtea Penală Internațională. Militari de rang înalt au fost deja judecați în lipsă în Ucraina pentru fapte individuale, dar aducerea celor responsabili în faţa justiției rămâne o provocare.

Pentru Kiev, problema urmăririi penale a crimelor atribuite Rusiei este, așadar, parte integrantă a unui posibil acord de pace.

Eforturile de a înființa un tribunal internațional nu au avut succes și până acum parteneri internaționali, precum UE și Statele Unite, au ajutat în principal ucrainenii să adune dovezi și să-și conducă propriile investigații, potrivit Le Figaro.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)