Borisov, prins în corzi. Ce îi cere, pe lângă demisie, Opoziţia
- Vasile Dan
- 13 august 2020, 01:00
În Bulgaria, introducerea începând de la alegerile următoare a folosirii mașinii de vot în secție și a votului electronic de la distanță devine o solicitare comună a partidelor de opoziție și a protestatarilor, informează Rador.
Un grup de protestatari a organizat miercuri o acţiune simbolică în fața Consiliului de Miniștri, în sprijinul introducerii votului cu maşina şi a celui electronic de la distanță. Ei au cerut respectarea legii votate în urmă cu un an, prin care mașinile de votare devin obligatorii pentru secții cu peste 300 de alegători.
În urmă cu șase luni, prim-ministrul, Boiko Borisov, a dat asigurări că noul sistem va fi aplicat la următoarele alegeri parlamentare, ce vor avea loc, cel mai probabil, în martie 2021.
Referitor la eventuala amânare a votului cu mașina și a celui de la distanță, fostul Avocat al Poporului, Maia Manolova, a amintit că în cadrul ultimelor alegeri locale buletinele nule au fost 15%, o cifră de 8-10 ori mai mare decât cea repurtată în alte țări europene.
Aceasta este o dovadă pentru fraudarea alegerilor - afirmă și lideri ai opoziției de dreapta. Printr-o simplă liniuță trasă cu pixul, va putea fi anulat un buletin în favoarea oponentului politic.
Opoziția insistă şi asupra realizării votului electronic de la distanță sau prin corespondență, care va permite unui număr cât mai mare - între 1,5 și 2 milioane - de emigranți să voteze.
Mai multe organizații nonguvernamentale avertizează că guvernul nu a făcut mai nimic pentru organizarea licitației în vederea cumpărării sau închirierii acelor peste 30.000 de mașini de vot necesare. În legătură cu aceasta, protestatarii au cerut de demisia vicepremierului Tomislav Doncev, responsabil pentru realizarea setului de măsuri.
Unii membri ai Comisiei Centrale Electorale au exprimat opinia că prin tastele mașinilor de vot se va putea răspândi COVID-19. Situația este însă identică cu pixurile folosite de mai mulţi alegători. Un alt motiv unul pentru o eventuală amânare a votului cu maşina ar fi costul mult mai mare al acestuia față de votul tradițional. Guvernanţii consideră că este foarte greu să fie instruiți toți ce aproape 100.000 de membri ai comisiilor de secție, pentru că se cere un anumit nivel de competențe tehnice.