X

În amintirea opozantului BORIS NEMȚOV, mii de oameni vor MĂRȘLUI în Rusia

Autor: SimonaStupar / Data publicarii: 26-02-2017 12:02

Azi, la Moscova, va avea loc un marș în memoria liderului opoziției ruse, Boris Nemțov, care a fost împușcat mortal pe un pod de lângă Kremlin, în 2015.

Nemțov, perceput ca un reformator, un democrat și vicepremier în timpul fostului președinte Boris Elțîn, a fost un critic dur al președintelui Vladimir Putin.

Cinci ceceni au fost judecați pentru crimă, în octombrie. Ei au negat acuzațiile, iar rudele lui Nemțov se tem că oricine ar fi fost cel care a comandat crima, el va rămâne nedescoperit.

Boris Nemțov a fost împușcat în spate, în timp ce mergea acasă de la un restaurant, cu prietena lui ucraineană, noaptea, în apropiere de Kremlin, în 27 februarie2015.

Fusese mai devreme la postul de radio Ekho Moscow, cerând ascultătorilor să se alăture unui protest în acel weekend. L-a acuzat pe președintele rus că a lansat un război ilegal cu Ucraina, ceea ce a adus sancțiuni din partea Occidentului și o criză economică. El a mai plănuia să publice un documentar referitor la implicare Rusiei în estul Ucrainei.

Zeci de mii de oameni au mărșăluit prin Moscova, la două zile după uciderea lui, mii de persoane au participat la înmormântarea sa.

Aliații politici ai lui Nemțov cred că această crimă era menită să-i sperie pe toți criticii lui Putin și să-i reducă la tăcere.

Activistul opoziției Vladimir Kara-Murza a cerut oamenilor să se alăture marșurilor comemorative, care se vor organiza șui în Sankt Petersburg și Ekaterinburg.

Kara-Murza se află într-o perioadă de refacere după ce a fost bolnav și medicii i-au indus coma. Simptomele sale au fost similar cu o cele ale unei afecțiuni fatale, din 2015, care se crede că este rezultatul unei otrăviri intenționate.

Procesul celor cinci ceceni pentru uciderea lui Nemțov a început în octombrie.

Suspectul, care spun anchetatorii că a fost autorul crimei, Zaur Dadaiev, a fost un ofițer aflat sub comandat pro-moscovitului Ramzan Kadirov, liderul republicii cecene din Caucazul de Nord. Liderul Ceceniei a negat, desigur, orice implicare în acest asasinat.

Președintele Putin a numit crima „cinică și josnică” și a promis să-i pedepsească pe cei responsabili. Rusia a cunoscut mai multe crime la adresa unor politicieni sau jurnaliști cunoscuți.