Criză socială de proporţii în Franţa, după ce mai mulţi edili au trimis către publicaţia Le Monde o scrisoare prin care cer Guvernului de la Paris un plan naţional pentru a rezolva cererea imensă pentru azil. Mii de refugiaţi continuă să vină în marile oraşe.
Primarii din 7 mari oraşe ale Franţei fac apel la membrii Guvernului pentru soluţionarea „urgenţei sociale”. Fluxul extrem de reugiaţi a cauzat „tensiuni extreme” în aceste oraşe. Cererea lor principală este crearea unei „reţele de solidaritate” între marile oraşe ale ţării.
În scrisoare, edilii oraşelor Bordeaux, Rennes, Tolouse, Lille, Grenoble, Nantes şi Strasbourg reiterează importanţa solidarităţii. „Nu putem, nu trebuie, să renunţăm la drama umană, socială şi sanitară a migranţilor. În fiecare lună, câteva mii de oameni ajung în oraşele noastre. (...) Integrarea celor recunoscuţi ca fiind refugiaţi şi ajutorarea celor care şi-au pierdut dreptul la azil care rămân pe teritoriul nostru este o problemă majoră. (...) Dovezile sunt aici, în faţa ochilor noştri, pe străzile noastre, în case şi în adăposturi: este o urgenţă”, citează Daily Mail.
Criza de ,,proporţii nemaivăzute" a dus la o ,,saturare" a serviciilor de principale, mai ales cazarea şi ajutorul social.
Ministrul de Interne al Franţei a înaintat un proiect pentru reinstalarea migranţilor. Noul plan de locuinţă, care prevede 20.000 de aşezări, urmează să fie implementat până la sfârşitul anului 2018. Proiectul promite ,,o distribuţie echilibrată" a refugiaţilor în regiunile Franţei. Proprietarii sunt ,,mobilizaţi" să ajute implementarea.
Scrisoarea vine la un an după relocarea câtorva mii de refugiaţi din Jungla Calais din nordul Franţei.