BOR, despre preoții români din Ucraina. Care este realitatea

Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a declarat că preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română. BOR nu vrea să fie asociată cu aceștia din cauza războiului din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat că BOR nu are legătură cu preoții comunităților de etnie română din Ucraina și că ei aparțin de Biserica Ortodoxă Rusă.

Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a subliniat Vasile Bănescu.

El a mai declarat că Biserica Ortodoxă Română ține cont de respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina. „Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta”.

BOR, despre situația din Ucraina

Vasile Bănescu a spus că „situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a mai precizat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit Basilica.

Scandalul a pornit după ce mai mulți clerici, printre care şi vorbitori de limbă română, au acuzat statul ucrainean de prigoană. „Un asemenea răspuns este de neacceptat. De aceea să ne rugăm să le dea Dumnezeu înțelepciune, minte, dar și la forurile înalte să apelăm ca între șefii de stat să existe un dialog și să se facă punți de legătură, de pace, de dragoste”, a fost răspunsul lui ÎPS Teodosie.