Bookfestul a învins criza

Bookfestul a învins criza

ÎNCHIDERE. În jur de 40.000 de oameni au trecut, până ieri, pe la standurile Salonului de Carte de la Romexpo, estimează organizatorii.

Criza nu le-a tăiat românilor apetitul pentru lectură sau, cel puţin, pentru shopping „cultural”, o demonstrează Salonul de Carte Bookfest, încheiat ieri, la Romexpo. Timp de cinci zile, 130 de standuri le-au oferit vizitatorilor peste 25.000 de titluri, la preţuri reduse substanţial. Pentru că nu s-au mai plătit bilete la intrare, numărul celor care au trecut pragul Salonului e dificil de estimat, însă organizatorii ar înainta cifra de 30.000, pentru primele patru zile. „Avem în vedere un număr final de aproximativ 40.000 de vizitatori, cifră care cuprinde şi estimările pentru ultima zi”, spune Cristian Juncu, de la Asociaţia Editorilor din România.

„Lumea cumpără în draci”

Impresia editorilor, însă, e că a glome raţia de anul acesta nu e cu nimic mai prejos decât cea de la ediţia anterioară, când 60.000 de oameni au plecat acasă cu circa 600.000 de volume. „Lu mea cumpără în draci, e un succes ne aşteptat pe fondul acesta de criză. Toţi s-au temut că, fiind programat în plină vară, după ce s-a terminat şcoala, când pleacă şi elevii în vacanţă, şi studenţii, nu va veni prea multă lume la târg. Dar iată că nu e aşa, impresia mea este că sunt la fel de mulţi vizitatori ca şi anul trecut”, spune Tiberiu Stamate, de la Editura Paralela 45.

Se caută „Istoria” lui Manolescu

Cele mai multe oferte au fost de-a dreptul irezistibile, motiv pentru care unii vizitatori au ieşit de la târg cu braţe de cărţi. Reducerile au mers de la 10% la 50% şi, în unele cazuri până la 80%, în cadrul promoţiilor, iar unele cărţi s-au dat aproape gratis, cu 3 şi 5 lei. „Vânzările au mers foarte bine, poate şi pentru că reducerile au fost substanţiale, de 35% la toate titlurile”, explică Tiberiu Stamate. La Paralela 45, succes a avut „Istoria critică a literaturii române” a lui Nicolae Manolescu, disponibilă la 180 de lei, în loc de 250, Adrian Majuru cu „Destin valah” şi Peter Esterhazy.

„Titlurile incluse în campania «Cărţi la 9,99 lei» s-au epuizat înainte de terminarea târgului”, declară Oana Boca, director de comunicare la Polirom. Printre cele mai căutate volume s-au numărat „Mărturisirile unui disident convertit”, de Adam Michnik (prezent la târg), „Seducătoarea din Florenţa”, de Salman Rushdie, sau „Cartea şoaptelor”, de Varujan Vosganian. „Jurnalul” Oanei Pellea, bestseller

La Corint, vedetele standului au fost „Sacrificiul vraciului”, din seria „Cronicile Wardstone”, de Joseph Delaney, şi „Vampirii Sudului”, de Charlaine Harris. „Per total, e mai bine decât anul trecut. A fost un pariu pentru noi această ediţie în an de criză şi am constatat că publicul cititor nu s-a diminuat, ba dimpotrivă”, subliniază Alina Dolea, PR manager al Editurii Curtea Veche.

Şi pentru Humanitas a fost o ediţie excelentă. Până ieri, la ora 15.00, la standul editurii se vânduseră cărţi în valoare de 357.000 de lei. „Jurnalul” Oanei Pellea a fost cap de afiş, cu 750 de exemplare vândute în doar câteva zile, urmat de „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa”, de Lucia Hossu Longin, cu 527. „Întoarcere în secolul 21”, al Ioanei Pârvulescu, s-a vândut în 200 de exemplare, iar „Confesiunile unui cafegiu”, de Gheorghe Florescu, în 190. În topul vânzărilor la Humanitas Fiction se află cartea „Cu mănuşi”, de Mihaela Nicola (230 de bucăţi), secundată de „Vechiul oraş imperial”, de Yasunari Kawabata, cu 220. Cel mai cerut audiobook a fost „Jurnalul” lui Mircea Eliade, în lectura lui Marcel Iureş.

Ne puteți urmări și pe Google News