Companiile ar putea primi bonificaţii în cazul în care îşi majorează capitalurile în vederea dezvoltării activităţii.
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că un astfel de proiect de act normativ prin care vor fi introduse bonificații pentru companii s-a aflat în dezbaterea Guvernului.
„Acest act normativ introduce bonificaţii pentru companiile care îşi cresc aportul la capital. Este o schemă de sprijinire a mediului de afaceri prin reducerea sarcinii fiscale a operatorilor economici care înregistrează capitaluri proprii pozitive, precum şi în cazul celor care majorează anual aceste capitaluri în vederea dezvoltării activităţii”, a declarat Florin Cîțu.
Potrivit spuselor sale, schema de sprijin se va întinde pe mai mulți ani, iar bonificațiile vor consta în reduceri de impozite.
„Este o schemă pentru care detalii vor fi prezentate într-o şedinţă de Guvern viitoare. Vorbim despre o bonificaţie care să stimuleze capitalizarea companiilor”, a explicat Cîţu.
El a anunțat că a fost aprobat Memorandumul prin care Fondul Român de Contragarantare va emite garanții în numele şi în contul statului, în favoarea asiguratorului de credit comercial.
„A fost aprobat Memorandumul prin care se mandatează Fondul Român de Contragarantare să emită garanţii în numele şi contul statului în favoarea asiguratorului de credit comercial în procent de până la 80% din dauna nerecuperată a asiguratorului de credit comercial în contul livrărilor de prestări servicii. După procedura de recuperare a daunelor efectuate de către aceşti asiguratori este un plafon maxim de 500 de milioane de lei”, a afirmat Florin Cîțu.
Potrivit acestuia, în şedinţa de Guvern au mai fost aprobate două Hotărâri privind aplicarea unor scheme de ajutor de stat.
„În această şedinţă au fost discutate mai multe acte care sunt legate de Planul de relansare şi alte câteva acte care au fost în primă lectură în şedinţele precedente. În această seară a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului 807/2014. Este o schemă de ajutor de stat pentru companii mari, investiţii care vin de la zero în România sau extinderea unor investiţii actuale”, a precizat Florin Cîțu.
În același context, ministrul Finanţelor a amintit, de asemenea, despre un act normativ care permite flexibilizarea accesului la finanţare a operatorilor economici.
CE negociază achiziția unui vaccin anti-COVID. România este pe lista beneficiarilor
Ajutoare de stat pentru Blue Air și Tarom. Guvernul a luat în discuție actul normativ