8 bomboane pe coliva Regelui Mihai. Noi și ei, complici la agonia Casei Regale

8 bomboane pe coliva Regelui Mihai. Noi și ei, complici la agonia Casei Regale

Poate că unora li se pare că în ultimele zile ideea de Regalitate a câștigat tot atâtea bile albe câte flori albe se usucă acum pe gardul Palatului Regal. Nu cred că e așa, scandalurile au făcut ca agonia ultimului suveran al României să coincidă cu zbaterile în ghearele morții a credibilității principalelor personaje care bântuie prin Casa Regală, alături de tot mai estompatele fantome ale trecutului glorios. Păcat, dar bomboanele s-au dovedit mai vizibile zilele astea decât coliva.

Plângăcioși și desuuri murdare

Nu au avut răbdare să se închidă Necropola sau să se usuce ceara scursă din lumânările aprinse în dormitorul Regelui. Nu au putut să se abțină nici măcar cât aparatele care îl mențineau în viață mai piuiau, probabil tot mai slab. Nu au avut decență într-un moment de criză și noi, jurnaliștii, nu am avut tăria să ne închidem reportofoanele, camerele de luat vederi și să-i lăsăm să se zbată în anonimatul care li se cuvenea.

La unele secvențe din cele pe care le voi enumera nici eu nu m-am abținut, semn că zarva te fură, te duce spre firul torentului și apoi la vale, spre balta unde mătasea broaștei se naște din natura umană.

Ne puteți urmări și pe Google News

E vorba de evenimente petrecute după ce Casa Regală a anunțat că familia se strânge la Aubonne, pentru că starea Regelui Mihai I s-a înrăutățit. Din 6 noiembrie în 16 decembrie, am văzut prin ce subterane ale bunului simț poate circula omenia și fiecare dintre aceste gesturi este o bomboană așezată pe coliva Regelui. Sau a regalității? Oricum, cele două noțiuni sunt gemene și nu cred că una fără cealaltă poate supraviețui.

Pe 8 noiembrie, suntem anunțați că Majestatea Sa a primit și Sfânta Împărtășanie și deja bănuiam – sau știam pe surse – ceea ce măicuțele trimise în Elveția aveau să confirme pentru Evenimentul Zilei (după decesul din 5 decembrie) Regele era mai mult inconștient.

Atunci, pe 8 noiembrie a apărut prima știre de care stomacul meu se putea lipsi: convenabil filmat de o televiziune, fostul Principe Nicolae nu e primit în reședința bunicului său. Dacă nu era de ajuns că un pretendent la poziția de conducător al țării se smiorcăie în ploaia elvețiană, a venit și un comunicat sub sigla Casei Regale, care nu cuprinde vreun mesaj important pentru Țară, ci o relatare de fapt divers, despre asistente medicale speriate de un prinț prea insistent.

”Răsplata” aliaților

Terfelirea ideii de familie, care ar fi putut la un moment dat să ia decizii privind conducerea unei țări, continuă cu prințul bâzâind la televizor și cu un mesaj, tot sub sigla Familiei Regale, din partea Principesei Elena în care își tăvălește fiul.

Pe 16 noiembrie, în timp ce încercau să ne transmită durerea cruntei așteptări, Casa Regală emite un nou comunicat în care îi urează ”La mulți ani!” Principesei Elena, semn de mulțumire pentru gestul de a o sprijini în lupta cu fostul Principe. Sora mai mică a Custodelui Coroanei avea să fie ”răsplătită” și la ceremoniile de la București, ea și noul său soț, după ce a decedat tatăl lui Nicolae, fiind singurele persoane care le-au ținut locul Margaretei și lui Radu la primirea condoleanțelor oficiale, la Palatul Regal.

Nu știu ce a însemnat pentru voi acest schimb de mesaje între Casa Regală și fostul Principe (cu tot ”arsenalul” abjecției celor care poartă bătăliile în locul lor, de la viața sexuală a hipsterilor bicliști la așa-zise dezvăluiri despre Securitate), dar pentru mine a fost dovada că ambele tabere sunt dispuse să folosească resursele oficiale pentru răfuieli personale. E bine de știut, dacă vreodată se va discuta serios despre vreunul dintre ei că ar putea conduce România.

A urmat o lungă perioadă de spălat rufele în public, rufe cu monogramă, ce-i drept, dar destul de îngălbenite după purtatul în timpul aprigelor bătălii pentru supremația în familie.

Ipocrizia Judecății de Apoi

Cam în perioada asta, nivelul discuției a scăzut și mai mult. A apărut unul care a avut revelația că Regele Mihai ar fi fost împărtășit de pomană dacă nu s-a împăcat cu toată lumea, inclusiv cu nepotul al cărui avocat începuse deja să umple ecranele televizoarelor din țară.

Care putea fi contra-argumentul la acest atac? Să recunoști public faptul că Majestatea Sa nu mai era îndeajuns de lucid ca să se spovedească? De altfel, comunicatul Casei Regale nu vorbește despre Spovedanie, ci doar de Împărtășanie, lăsând să se înțeleagă că e vorba de împlinirea unui gest ritualic față de un om pe care luciditatea îl părăsise.

Ce aveau să spună, după moartea Majestății Sale, măicuțele românce, descriind tocmai perioada vizată de ipocritul atac: ”Stătea doar în pat în ultimele patru luni, vorbea cuvinte neînțelese. Alteori, Regele vorbea în franceză cuvinte doar de el înțelese.”

Cu o zi înainte de 8 noiembrie, o zi de mare încărcare emoțională, politica românească își face și ea ”intrarea” în prima scenă a disputelor legate de Coroană. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu forțează promovarea unei legi despre care discutaseră încă din vară, cea a statutului Casei Regale. Graba e explicabilă, la moartea Regelui înceta folosința Palatului Elisabeta. Probabil că această lege va trece în cele 60 de zile acordate de precedentul act normativ, termen la care Palatul de la Șosea trebuia eliberat. Spun ”probabil” pentru că în această perioadă de tristă așteptare, Custodele Coroanei și-a găsit timp să se întâlnească și cu Ludovic Orban, asigurându-se și de sprijinul PNL pentru proiectul de lege.

Fără afet, cu o coroană de tinichea

Dezvăluiri ipocrite despre partea creștină a funeraliilor regale au apărut și imediat după decesul Regelui. Un director de muzeu din Argeș a aprins scânteia: ”Regele va fi înmormântat noaptea”! S-a dovedit o minciună, slujba de înmormântare fiind cea de la Catedrala Patriarhală, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel pe timpul zilei. Adevărul s-a aflat, dar scandalul a mai pus o bomboană pe coliva regalității.

Tot din luarea de poziție a muzeografului care  a declanșat scandalul cu ascunderea sicriului a mai răsărit un scandal. De data aceasta, Casa Regală a picat prost. Deși organizarea funeraliilor era făcută încă din 2016, când Majestatea Sa s-a retras din viața publică, fiind stabilite inclusiv detaliile comunicatului oficial, în ultimul moment au fost adăugate în programul oficial purtatul sicriului pe afetul de tun și drumul cu Trenul Regal.

Cam în aceeași perioadă, o altă ”bombă” explodează în presă: ”capetele încoronate ale Europei nu vor veni la înmormântarea regală”, semn al marginalizării cuplului Margareta-Radu. Cei care au preluat știrea au și înflorit-o cu amintiri despre certurile dintre Casa Regală a României și urmașii altor monarhii europene. Știrea era un fake news clasic, mai ales că aveam deja în dezbatere cererea Ministerului de Externe de suplimentare a fondurilor pentru primirea oaspeților din străinătate! Prezența invitaților, de la Hohenzollern la Prințul Charles, a fost peste așteptările oricui.

Când toate scandalurile păreau că se vor topi sub povara zilelor de doliu, a mai apărut o dispută: coroana de pe catafalc nu e originală, ci o copie, în calea onorării cum se cuvine a ultimului suveran stând o reglementare a circulației obiectelor de patrimoniu! Când s-a aflat că legea nu interzicea folosirea coroanei originale, ultima mare nedreptate făcută Regelui a fost îndreptată.

Va trece timp până se vor vindeca rănile de imagine, iar soluția nu cred că e impunerea imaginii unei Lady Di cu barbă sau a unor ”custozi” ai unei Coroane pe care nu o pot arăta nici măcar pe catafalcul singurului uns din neam. Soluția oricum va întârzia, pentru că bătălia dintre cele două tabere va reîncepe, pentru simplul fapt că niciunul dintre ei nu are maturitatea de a conduce și prin negocieri.

Foto: Răzvan Vălcăneanțu