Bombe artizanale, pregătite pentru migranţii români din Belfast

Bombe artizanale, pregătite pentru migranţii români din Belfast

Mai multe bombe artizanale descoperite săptămâna trecută în sudul oraşului Belfast urmau să fie folosite pentru organizarea de atacuri asupra caselor imigranţilor, relatează „The Observer”.

Dispozitivele explozive arată amploarea campaniei duse împotriva străinilor din Irlanda de Nord de grupurile xenofobe, care au atacat mai mulţi cetăţeni români din Belfast, obligându-i să părăsească ţara. Mulţumiri pentru alungarea „românilor musulmani” Bombele artizanale au fost descoperite joia trecută în sudul Belfastului, situaţie care a generat o alertă de securitate.

Poliţia, scrie „The Observer”, examinează, totodată, informaţii potrivit cărora o grupare rasistă locală cu legături cu organizaţia neonazistă engleză Combat 18 (C18), ar fi reuşit să introducă o armă de foc în aceeaşi zonă. „O aveau de la prietenii lor din C18 din Anglia, care voiau ca ei să atace străini”, a precizat o sursă din serviciile de securitate, pentru „The Observer”.

Aceeaşi sursă a declarat că neonaziştii englezi au trimis un mesaj nord-irlandezilor, în care le mulţumeau pentru alungarea a ceea ce ei numeau, în mod confuz, „românii musulmani” din Belfast. „C18 din Anglia le mulţumeşte loialiştilor adevăraţi pentru că au alungat românii musulmani din Belfast şi pe polonezii din centrul Ulster din casele lor. Aceşti străini sunt o ameninţare pentru caracterul britanic al Marii Britanii”, preciza mesajul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arma de foc şi bombele artizanale vin să complice misiunea poliţiei care încearcă să detensioneze relaţiile dintre loialiştii nordirlandezi şi străini. Nu este prima dată când extremiştii apelează la metode extreme. În luna decembrie, alte patru bombe artizanale au fost găsite în sudul Belfastului.

Poliţia crede că dispozitivele explozive au fost lăsate acolo de o grupare rasistă, care ar fi avut în trecut legături cu organizaţia loialistă UDA (Asociaţia pentru Apărarea Ulsterului). Bombele, scrie „The Observer”, ar fi urmat să fie folosite ca parte a unei campanii împotriva străinilor din Belfast. Întoarcerea acasă

Între timp, toţi cetăţenii români care au dorit să părăsească Belfastul, aproximativ 130 de persoane, au ajuns acasă în siguranţă, vineri.

Tot vineri, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a precizat că şeful diplomaţiei britanice, David Miliband, şi-a exprimat, într-o scrisoare transmisă omologului său român, Cristian Diaconescu, preocuparea în legătură cu atacurile asupra familiilor de români din Irlanda de Nord.

„Oficialul a arătat că această situaţie este tratată cu maximă seriozitate, deoarece comportamentul rasist nu este acceptabil într-o societate civilizată, în condiţiile în care Marea Britanie acordă o atenţie deosebită toleranţei şi respectului pentru diversitatea religioasă şi rasială”, a precizat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE român.