Liderul de la Kremlin a ordonat amplasarea a două bombardiere strategice capabile să transporte rachete nucleare în apropierea Norvegiei. Acest gest este văzut ca o provocare la adresa Occidentului, care a impus sancțiuni Rusiei pentru agresiunea din Ucraina.
Două bombardiere rusești Tupolev Tu-95 cu rachete nucleare au patrulat în Marea Norvegiei, acompaniate de un grup de avioane SU-35. Două avioane NATO de luptă au fost ridicate în aer pentru a intercepta aeronavele rusești care au încălcat spațiul aerian al blocului vestic.
Incidentul a durat cinci ore, timp în care avioanele de luptă decolate au escortat grupul de avioane rusești până la ieșirea din spațiul aerian al NATO. Dar forțele aeriene britanice regale nu au ridicat niciun avion.
Bombardiere rusești cu rachete nucleare, depistate și interceptate în Marea Norvegiei
Marea Norvegiei este mărginită la sud de Marea Britanie, la nord de Shetland, la est de Norvegia și la vest de Islanda. Potrivit generalului-locotenent rus Serghei Kobilaș, zborul a fos efectuat în conformitate cu regulile internaționale ale spațiului aerian. El adaugă că piloții de aviație zboară în mod regulat peste apele neutre ale Arcticului, Atlanticului de Nord, Oceanului Pacific, Mării Negre și Baltice.
Aviația NATO a tratat cu precauție patrularea avioanelor rusești pe fondul avertismentelor politicienilor și comandanților militari NATO cu privire la amenințarea ca Rusia să declanșeze cel de-al treilea război mondial în următorii ani.
Nu este pentru prima oară când se întâmplă. Încă din anii critici ai Războiului Rece, aviația NATO interceptase bombardierele nucleare rusești care au încălcat spațiul aerian al NATO. Tupolev Tu-95, deși este un bombardier ce poate transporta încărcătură nucleară, a fost introdus în aviația sovietică din 1956. Produs în 500 de exemplare, este folosit de Rusia pentru operațiuni de intimidare a alianței nord-atlantice.
Marea Britanie, slab pregătită în fața arsenalului nuclear al Rusiei
Într-un raport publicat săptămâna trecută, Comitetul Selectat de Apărare a concluzionat că armata este „cel mai slab serviciu” al Marii Britanii din cauza „deficiențelor semnificative de capacitate. Marea Britanie are deficit drastic de vehicule, tancuri și chiar muniție. Armata britanică nu are suficiente vehicule noi de luptă pentru infanterie, precum tancuri Challenger sau capacități adecvate de apărare antirachetă.
Raportul evidențiază problemele de pregătire pentru război cu portavioanele de 3,5 miliarde de lire sterline ale Marinei Regale. Marina Regală suferă de întârzieri în procesul de dotare a flotei cu fregate, în timp ce aviația se confruntă cu penuria de noile elicoptere Chinook, având și prea puțini piloți.
Secretarul Apărării Grant Shaps a sugerat chiar reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru toți cetățenii britanici de peste 18 ani și creșterea producției de armament pe fondul tensiunilor cu Rusia.
Polonia vrea arme nucleare
Agresiunea rusă a determinat un general polonez să discute posibilitatea ca Polonia să se înarmeze cu arme nucleare, la un an după ce Federația Rusă a demarat dotarea Belarusului cu bombardiere și lansatoare de rachete nucleare.
Generalul de brigadă Jaroslaw Kraszewski a spus că „țările care dețin capacități nucleare au un nivel foarte crescut de securitate”. El a adăugat că țările cu arme nucleare nu sunt atacate și posibilitatea oricărei acțiuni menite să provoace o criză locală nu este luată în considerare.
Generalul de brigadă Kraszewski a spus că amenințarea ca Putin să atace un membru NATO este „foarte reală”, dar discuțiile despre posibilitatea de a muta arme nucleare în Polonia vor fi reluate doar după ce războiul din Ucraina s-a încheiat. El a considerat Moscova drept un „vecin imprevizibil”, dar crede că Europa occidentală este sătulă să mai fie „intimidată” de Rusia, citează Express.