Valeriu Gheorghiţă a anunțat că în câteva zile mai mult de jumătate din populația lumii va trece prin infecţia cu Sars-COV-2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare crede că vom ajunge într-o fază endemică şi se va renunţa la majoritatea restricţiilor.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră că vom ajunge într-o fază endemică. Mai mult, a subliniat faptul că se va renunța la majoritatea restricţiilor, iar din acel momentul fiecare va fi responsabil pentru sănătatea lui şi a celor cu care se întâlneşte.
Cred că se va renunța la majoritatea restricţiilor
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: “Vom ajunge într-o fază endemică de evoluţie a bolii. Este foarte probabil să se întâmple acest lucru pentru că toate estimările ne arată că, în această perioadă, probabil, că mai mult de jumătate din populaţia lumii va trece prin infecţia cu Sars-COV-2, ori coroborat cu faptul că peste 60% din populaţia la nivel global a primit cel puţin o doză de vaccin, foarte probabil că vom ajunge în faza post pandemică, în perioada de endemie în care va conta foarte mult comportamentul individual”, a declarat, miercuri, Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiţă, despre comportamentul fiecăruia după ridicarea restricțiilor: ”Practic, cred că se va renunţa la majoritatea restricţiilor şi, din acel moment, fiecare va trebui să fie mai responsabil pentru sănătatea lui şi a celor cu care se întâlneşte, a celor apropiaţi, a bunicilor, a părinţilor vulnerabili. Cred că este momentul să înţelegem că doar noi putem să schimbăm parcursul acestei infecţii pe mai departe”, a mai subliniat Valeriu Gheorghiţă.
Mulți experți din întreaga lume au spus că se așteaptă ca COVID-19 să devină o boală endemică
Cum trece o boală de la acută la endemică? Ce factori influențează tranziția către endemicitate? Care este cronologia probabilă pentru ca COVID-19 să devină endemic? Sunt întrebările la care toată lumea așteaptă răspunsuri.
Așteptarea că virusul va deveni endemic înseamnă în esență că pandemia nu se va încheia odată cu dispariția virusului; în schimb, viziunea optimistă este că destui oameni vor obține protecție imunitară de la vaccinare și de la infecția naturală, astfel încât să existe mai puțină transmitere și mult mai puține spitalizări și decese legate de COVID-19, chiar dacă virusul continuă să circule.
Această trecere depinde de factori precum puterea și durata protecției imune împotriva vaccinării și infecțiilor naturale, tiparele noastre de contact unul cu celălalt care permit răspândirea și transmisibilitatea virusului. Deci, tiparele vor diferi, probabil, considerabil de ceea ce am văzut la celelalte pandemii, din cauza răspunsurilor eterogene la COVID-19 din întreaga lume – cu unele locuri angajându-se în politici „zero-COVID”, altele cu răspunsuri limitate și disponibilitatea vaccinurilor foarte variabilă și absorbție, spune Yonatan Grad profesor asociat de imunologie și boli infecțioase.