BOMBĂ TOXICĂ lângă București. Peste 28 de tone de substanțe PERICULOASE au fost aduse ILEGAL în România. OTRAVA poate UCIDE în 24 de ore

BOMBĂ TOXICĂ lângă București. Peste 28 de tone de substanțe PERICULOASE au fost aduse ILEGAL în România. OTRAVA poate UCIDE în 24 de ore

Polițiștii au descoperit o adevărată bombă toxică, lângă București. Un depozit din județul Ilfov era plin cu peste 25 de tone de substanțe foarte periculoase pentru populație, importate ilegal din China. Produsul se află pe lista celor mai toxice otrăvuri din Europa și SUA și este mortal, chiar și la contactul cu pielea. Îngrijorător este că aprroximativ trei tone din această substanță a fost vândută, deja, către diferiți comercianți și pot pune în pericol sănătatea populației.

Polițiștii au descoperit o adevărată bombă toxică, lângă București. Un depozit din județul Ilfov era plin cu peste 25 de tone de substanțe foarte periculoase pentru populație. Descoperirea a fost făcută joi, de polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, sprijiniți de cei de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în timp ce verificau punctele de lucru a două societăți comerciale, situate într-un complex comercial din județul Ilfov.

Poliția Română transmite că administratorii uneia dintre firmele controlate ar fi importat, ilegal, din China, produse raticide - otravă pentru rozătoare, în compoziția cărora se află substanța activă „bromadiolone”, clasificată ca fiind foarte toxică, cu toxicitate acută categoria I, conform Regulamentului European 1272/2008 CLP și 1907/2008 REACH.

Bromadiolone este clasificată ca o substanță extrem de periculoasă și în Statele Unite ale Americii (SUA) și este supusă unor cerințe de raportare stricte pentru utilizarea ei în spațiile comerciale, împotriva șobolanilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetatorii români au descoperit că societatea care a importat otrava din China nu deținea avize de omologare, documente necesare pentru importul și comercializarea unor astfel de produse. Astfel, au intrat în România, ilegal, 28 de tone de produse raticide neomologate. Mai mult, de la punctul de lucru al celeilalte societăți verificate au fost vândute, deja, către publicul larg circa trei tone din cantitatea importată.

La punctele de lucru și în depozitele închiriate de cele două societăți a fost descoperite și confiscate aproximativ 25 de tone din produsul toxic.

Polițiștii au mai stabilit că cele două societăți nu sunt autorizate pentru comercializarea produselor chimice, nu dețin autorizații de mediu, pentru desfășurarea de activități cu impact major asupra mediului și nici autorizații sanitare de funcționare, a menționat Poliția Română.

Cercetările în acest caz sunt continuate de polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Administratorii firmelor sunt canchetați pentru  producerea, deţinerea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor toxice, fără drept.

La verificările efectuate joi au participat și reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General, Autorității Naționale Fitosanitare – Oficiul Fitosanitar Ilfov și Direcției de Sănătate Publică Ilfov.

Otrava care ucide în 24 de ore

Din descrierea făcută pe Wikipedia reiese că bromadiolona este un anticoagulant rodenticid puternic care atacă ficatul organismului otrăvit. Produsul poate fi utilizat, cu reguli stricte și în doze exigente, numai de firme specializate, atât în ​​interiorul cât și în exteriorul clădirilor, împotriva șobolanilor  și șoarecilor. Este clasificat ca o substanță extrem de periculoasă în SUA și este supusă unor cerințe de raportare stricte de folosire în spații comerciale.

Specialiștii susțin că bromadiolona poate fi absorbită prin tractul digestiv, prin plămâni sau prin contact cu pielea. Pesticidul este, în general, administrat pe cale orala, sub formă de momeală pentru șobolani. Substanța este un antagonist al vitaminei K. Lipsa de vitamina K în sistemul circulator reduce coagularea sângelui și provoacă moartea din cauza hemoragiei interne.

Intoxicația poate apărea la un interval de 24 până la 36 de ore dar, în funcție de cantitatea consumată sau modalitatea prin care intră în contact cu un organism, primele simtome pot apărea la 2-5 zile.