Bomba siriană din ROMÂNIA. Rude și apropiați ai familiei ASSAD se ascund într-o țară membră NATO

Bomba siriană din ROMÂNIA. Rude și apropiați ai familiei ASSAD se ascund într-o țară membră NATO

Mai multe rude și apropiați ai dictatorului sirian Bashar al-Assad, blamat de opinia publică internațională pentru măcelărirea propriului popor, s-ar ascunde în România pentru a-și feri nu doar pielea, ci și uriașele averi.

Informația este dezvăluită de curentul.info care scrie că în România s-ar fi refugiat însuși ginerele lui Rifaat al Assad (unchiul lui Bashar al-Assad și frate al fostului președinte Hafez Assad), alături de a doua sa soție. Este vorba despre Alaa Di, băiatul generalului Shafiq Fayad Dib, unul dintre pilonii importanți ai regimului al Assad din Siria.

Shafiq Fayad Dib a fost conducătorul conducătorul Batalionului III din Siria și, în vremea lui Havez al Assad a fost unul dintre cei mai aprigi apărători ai familiei conducătoare. El este cunoscut pentru că a fost implicat în masacrul de la Hama unde 20.000 de civili au fost masacrați după ce armata siriană a încercuit orașul. Atacul a fost ordonat de Havez al Assad și condus de fratele său Rifaad al Assad, fratele său și unchiul actualului dictator sirian, Bashar al Assad. Printre generalii care au planificat măcelul se numără și tatăl lui Alaa Dib, sirianul care acum se ascunde în România.  „Tata a fost general în armata Siriană. A fost un om cinsitit și drept. El a fost respectat de toată lumea din Siria” povestește pentru Curentul Alaa Dib care locuiește acum în România, departe de evenimentele tulburi din țara sa natală.

Legătura dintre generalul Shafiq Fayad Dib și Rifaat al Assad a fost pecetluită prin căsătoria dintre Alaa Dib, băiatul militarului, și Lima al Assad. Cei doi au avut doi copii și au tărit fericiți în Siria chiar dacă Rifaad al Assad a fost nevoit să părăsească țară după ce fratele său a murit, iar puterea a fost preluată de Bashar. Rifaat și-a cumpărat mai multe proprietăți în Spania și Franța. Autoritățile din Spania au sechestrat active în valoare de 690 milioane de euro considerând că acestea au fost achiziționate cu bani pe care Rifaat i-a luat parte a unei înțelegeri cu fratele său Hafez pentru a nu organiza o lovitură de stat. În 2000, atunci când Hafez a murit, Rifaat a încercat să preia puterea în detrimentul lui Bashar. Socrul lui Alaa Dib nu a reușit. Acum el este pus sub acuzație și în Franța unde autoritățile încearcă să stabilească proveniența banilor pe care acesta i-a investit. Mai multe detalii pe curentul.info

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt sirian apropat de măcelarul din Damasc, Bashar al-Assad, este însuși soțul lui Sevil Shhaideh, actualul viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene în guvernul Grindeanu.

Akram Shhaideh a fost consultant personal al secretarului de stat în cadrul Ministerului Agriculturii în perioada 2013-2014. Agronom de profesie, Akram Shhaideh (54 de ani) este originar din Lattakia, Siria, unde și-a obținut diploma universitară în 1984.

Primul său loc de muncă a fost ca șef de departament în cadrul Ministerului Agriculturii de la Damasc, în 1988. Shhaideh și-a continuat cariera în aceeași instituție până în 2010, tot pe funcții de conducere. Din 2011, devine consultantul pe probleme de agricultură al Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri Constanța, funcție pe care o deține și astăzi. În 2015, Akram Shhaideh a obținut și cetățenia română.

Soțul vicepremierului român, Akram Shhaideh, și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru regimul Bashar al-Assad, acuzat de crime de război în conflictul civil izbucnit la Damasc în martie 2011.

Războiul civil din Siria s-a soldat, până în prezent, cu peste 400 de mii de morți, conform estimărilor ONU, provocând o catastrofă umanitară greu de gestionat. De la izbucnirea conflictului, relațiile regimului de la Damasc cu comunitatea internațională au devenit critice, mai ales din cauza folosirii de către armata proguvernamentală a unor atacuri cu arme și bombe interzise de tratatele internaționale.