Evenimentul Zilei > EVZ Special > Bombă politică: Un lider PNL îl bate în sondaje pe Klaus Iohannis
Bombă politică: Un lider PNL îl bate în sondaje pe Klaus Iohannis

Bombă politică: Un lider PNL îl bate în sondaje pe Klaus Iohannis

Bombă politică: Un lider PNL îl bate în sondaje pe Klaus Iohannis. Și nu e nici premierul Florin Cîțu, nici președintele partidulu, Ludovic Orban.

Un lider PNL îl bate în sondaje pe Klaus Iohannis. Un sondaj de opinie instituțional realizat în ianuarie 2021, prezentat de Capital, arată poza unui dezastru în materie de imagine publică.

Sondajul de opinie instituțional „este un instrument banal de lucru, folosit pentru a putea măsura impactul gesturilor publice ale principalilor lideri politici”, explică Dan Andronic. „Ele nu sunt destinate publicității decât în măsura în care servesc unor interese de moment. Acest sondaj, pe care vi-l prezentăm în exclusivitate, a intrat în posesia noastră fără voia liderilor politici. Pentru că așa cum veți vedea este poza unui dezastru în materie de imagine publică”.

Un top surprinzător: Un lider PNL îl bate în sondaje pe Klaus Iohannis

Pe primul loc în topul încrederii se află președintele Klaus Iohannis și primarul Clujului, Emil Boc, fiecare cu câte 35 de procente.

În sondaj mai apar, dintre liderii coaliției de la putere, prim-ministrul Florin Cîțu, șeful MApN Nicolae Ciucă – ambii la 24%, la fel și Nicușor Dan, primarul Capitalei. Urmează liderul Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban, cu 23 de procente. La același nivel precum eurodeputatul Rareș Bogdan sau ministrul Sănătății Vlad Voiculescu.

 

Liderii alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, se află la coada clasamentului cu o cotă de încredere de 20%, respectiv 18%.

De cea mai mare cotă de încredere dintre politicienii din opoziție se bucură reprezentantul României la OMS, actualul deputat PSD Alexandru Rafila, cu 30%. Adică cu 10 puncte procentuale peste șeful său de partid Marcel Ciolacu (20%).

Liderul AUR, George Simion, se află pe ultima poziție, cu 13 procente din încrederea publicului.

Tendințele

Președintele Iohannis a scăzut, în ultima săptămână, de la o medie de 35 la sută încredere în ianuarie, la circa 30 la sută. Sondajul este anterior episodului cu mersul la ski în ziua imediat următoare tragediei de la Matei Balș. Având în vedere tendința, e plauzibil să credem că Emil Boc deja l-a depășit.

Prim-ministrul Florin Cîțu se bucură de încrederea unui sfert dintre români, puțin pentru un premier numit în funcție de mai puțin de două luni. Fostul premier Emil Boc avea un capital de încredere mult mai mare în momentul în care a fost numit prim-ministru. Dar l-a pierdut din cauza crizei economice și a austerității.

Primarul Nicușor Dan are o evoluție constantă, în timp ce președintele PNL Ludovic Orban a revenit puțin față de nivelul din decembrie, dar e încă foarte jos. Iar Barna și Cioloș sunt foarte jos și nici nu cresc.

 

Și, deși „se zbat într-o mare de mediocritate, liderii PNL și USR nu au concurență politică reală”. Pentru că liderii opoziției, Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) sunt, la fel, jos și în creștere lentă.