BOMBA lui Putin: Rusia recunoaște IERUSALIMUL de Vest drept CAPITALA Israelului. Care este legătura cu RĂZBOIUL din Siria
- Radu Pădure
- 7 aprilie 2017, 13:42
Situația, și așa inflamată din Orientul Mijlociu, se complică și mai mult, după această amețitoare schimbare de politică a Moscovei.
Anunțul, făcut într-o declarație oficială a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, și care se găsește și pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova, vine pe fondul ezitărilor Statelor Unite de a face același lucru, deși Trump a promis în campania sa electorală că va recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.
În declarația făcută de Lavrov se arată:
„Reafirmăm hotărârea noastră față de principiile aprobate de ONU pentru un acord palestiniano-israelian, inclusiv statutul Ierusalimului de Est drept capitală a viitorului stat palestinian. În același timp, trebuie să declarăm în acest context că privim Ierusalimul de Vest drep capitală a Israelului.”
Este vorba de o schimbare radicală de poziție a Moscovei, care până acum considera că Ierusalimul trebuie să se afle permanent sub un regim internațional.
În timp ce unii oficiali israelieni au interpretat gestul Rusiei ca însemnând că recunoașterea vestului Ierusalimului drept capitală a statului evreu va avea loc abia după ce estul Ierusalimului devine capitală a Palestinei, Jerusalem Post citează surse de la Moscova care afirmă că această recunoaștere va avea loc foarte curând.
Ambasadorul Rusiei în Israel, Alexander Shein, intenționează să se întâlnească cu oficiali din Ministerul de Externe israelian pentru a discuta decizia Moscovei și efectele acesteia.
Totuși, Moscova nu are de gând încă să deschidă o ambasadă la Ierusalim.
Nici premierul Netanyahu, nici Ministerul de Externe israelian nu au reacționat încă la anunțul Moscovei, purtătorul de cuvânt al ministerului, Emmanuel Nashon afirmând că Israelul „studiază declarația”.
Gestul Rusiei reprezintă prima recunoaștere a Ierusalimului drept capitală din partea unei alte țări; totuși, Israelul nu este de acord cu împărțirea Ierusalimului, revedicând întregul oraș drept capitală a sa.
Un oficial diplomatic israelian a declarat pentru Jerusalem Post că aparția acestei declarații pe 6 aprilie, la două zile după atacul chimic din Siria, ar putea avea drept scop să dezamorsese criticile la adresa Moscovei, ca „tutore” al președintelui sirian Assad.
În plus, declarația de pe site-ul Ministerului rus de Externe arată că Moscova nu renunță la a juca un rol proeminent în negocierile de pace israeliano-palestiniene, Putin încercând să nu se lase pus în umbră de bunele relații dintre Netanyahu și Trump.