Un raport al Inspecţiei ISU Neamţ efectuat încă din anul 2016 după verificarea respectării normelor PSI în unităţile sanitare din Județul Neamţ, a scos la iveală peste 100 de nereguli. Cap de listă a fost Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
Pe lângă lipsa unor minime dotări, învocându-se resurselor financiare limitate, la mijloc e vorba şi de indolenţa unor manageri, cât și nepăsarea celor de la centru. Ce să mai spunem că doar în ultimele zece luni s-au perindat opt manageri pe la spitalul „mortii” din Piatra Neamț. Cel care sâmbătă „a ucis” 10 persoane și alte șase se zbat între viață și moarte.
Raportul ISU menţionează aberaţii manageriale care pot pune în pericol vieţile pacienţilor, aparţinătorilor sau angajaţilor, documentul menţionând situaţii în care lucrări şi investiţii de sute de mii de euro sunt începute fără avizul ISU care trebuie obţinut în prealabil.
De asemenea, unităţi sanitare (private sau care aparţin administraţiilor publice) au fost depistate ca schimbându-şi destinaţia (din pensiune în unitate de îngrijiri paleative) sau extinzându-şi spaţiile de funcţionare (în care sunt oferite servicii pacienţilor) fără să obţină acelaşi aviz de la ISU.
Conform raportului ISU, „La Spitalului Județean de Urgență Neamț au fost începute lucrările de amenajare a blocului operator la etajul 2 al clădirii SC Nefromed Dialysis Centers și pasarelă de legătură cu etajul 2 al Pavilionului Chirurgical, fără ca în prealabil să se solicite avizul de securitate la incendiu;”
Spital fără aviz de securitate la incendiu
Astfel, la Spitalului Județean de Urgență Neamț au fost începute lucrările de amenajare a blocului operator la etajul 2 al clădirii SC Nefromed Dialysis Centers și pasarelă de legătură cu etajul 2 al Pavilionului Chirurgical, fără ca în prealabil să se solicite avizul de securitate la incendiu.
La fiecare unitate sanitară cu paturi, au fost derulate campaniile de informare preventivă „RISC – Renunță! Improvizațiile sunt catastrofale” și „Detectorul autonom de fum vă poate salva viața”. La încheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unităților sanitare, principala problemă invocată pentru nerealizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor fiind lipsa fondurilor financiare.
Trebuie spus că Spitalul Județean de Urgență Neamț a fost transformat în ultimul timp în spital Covid, astfel încât toți pacienții care au decedat sâmbătă seara, în urma incendiului violent, se aflau internați la ATI, fiind intubați în urma infectării cu noul coronavirus.
Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv și Parchetul General a deschis un dosar în rem pentru ucidere din culpă.