La prima vedere ar parea ca avem de-a face cu un caz banal, insa nu este deloc asa. Iar asta intrucat dosarul in care Curtea Militara de Apel este unul de o importanta deosebita, datorita deciziei istorice pe care au pronuntat-o judecatorii Radu Stancu si Constantin Udrea, care au declarat ilegal Protocolul PICCJ-SRI din 2009, despre care au stabilit ca “adauga la lege” si ca a fost introdus “in mod obscur in procedura penala” (click aici pentru a citi)Istorica este insa si contestatia in anulare formulata de Parchetul Militar din Cluj, in conditiile in care avem prima recunoastere ca parchetele au transformat in lege Protocolul PICCJ-SRI, cu de la sine putere.

Astfel, incercand sa justifice implicarea SRI in dosarul jandarmului, colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj face in contestatia in anulare o mentiune incredibila, si anume ca Protocolul PICCJ-SRI din 2009 a fost “baza legala” pentru inregistrarile facute de SRI (vezi facsimil):

Pana la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 6/11.03.2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 190 din 14 martie 2016, baza legala de acces a unitatilor de parchet la aceasta infrastructura tehnica de interceptare detinuta de SRI a fost art. 142 alin. (1) din C.pr.pen. si Protocolul de Colaborare dintre Ministerul Public si SRI cu nr. 00750/04.02.2009”.

Iata asadar cum Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj recunoaste oficial ca procurorii au transformat Protocolul PICCJ-SRI din 2009 in lege. Ne intrebam insa, de cand pana cand un Protocol de colaborare dintre PICCJ si SRI, tinut la secret, pe care nimeni nu l-a putut vedea pana de curand, reprezinta lege?

De fapt aceasta este intreaga miza a contestatiei in anulare. Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj nu urmareste neaparat desfiintarea deciziei judecatorilor Radu Stancu si Constantin Udrea de la Curtea Militara de Apel pentru a obtine condamnarea jandarmului, ci in primul rand pentru a desfiinta o hotarare judecatoresca ce a stabilit, in premiera, cat se poate de corect, ca Protocolul PICCJ-SRI din 2009 este ilegal si adauga la lege. Aceasta este miza contestatiei in anulare,  potrivit www.luju.ro