Bomba Glide GBU-39 SDB, fabricată de SUA, învinge bruiajul rusesc în Ucraina
- Dosofteea Lainici
- 1 iunie 2024, 23:41
Bomba Glilde GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb) furnizată de SUA s-a dovedit a fi foarte rezistentă la bruiajul de război electronic (EW) al Rusiei, aproape 90% din bombele lansate atingându-și țintele. Acest lucru este conform interacțiunilor cu oficiali militari ucraineni și evaluărilor confidențiale accesate de The Washington Post (WaPo).
Bomba Glilde GBU-39 SDB, extrem de rezistentă
Bomba GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) este dezvoltată de Boeing și dispune de un sistem de navigație inerțială asistat de GPS, în care aripile se desfășoară după ce sunt lansate. De asemenea, aceasta este montată pe secțiunea de focos a unei rachete HIMARS, devenind GLSDB. Se pare că Ucraina a primit GLSDB undeva la începutul anului 2024.
Tehnologia rusă de bruiaj i-a determinat pe oficialii militari ucraineni să limiteze sau să evite complet utilizarea lor, căutând în același timp actualizări de la Pentagon și de la producătorii de arme. Munițiile ghidate de fabricație americană furnizate Ucrainei au avut de obicei succes atunci când au fost introduse, dar adesea au devenit mai puțin performante pe măsură ce forțele rusești s-au adaptat. După ce reputația Excalibur-ului ca armă „o singură lovitură, o singură țintă” a fost „infirmată”, ucrainenii au raportat problema în urmă cu șase luni, iar Washingtonul a încetat pur și simplu să mai furnizeze proiectilele din cauza ratei ridicate de eșec. GLSDB și Excalibur au avut doar „succes inițial” până când rușii, „adepți” în domeniul EW, s-au adaptat. În mod specific, s-a constatat că bruiajul GPS a fost vinovat.
Este rezistentă al bruiaj
Armele modificate, cunoscute sub numele de bombe de diametru mic lansate de la sol, sau GLSDB, s-au dovedit ineficiente în comparație cu cele lansate din avioane. Cu toate acestea, bomba de diametru mic GBU-39 s-a dovedit rezistentă la bruiaj, aproape 90% din bombele lansate atingându-și ținta.
Rapoartele rusești privind utilizarea GBU-39 au apărut, de asemenea, la 25 mai 2024, o fotografie apărută la 25 mai 2024, în care se pare că GBU-39 se află atașată unui MiG-29. Grupul Tsentr (Centru) a raportat doborârea a „șase rachete HIMARS și două bombe aeriene ghidate GBU-39”. GLSDB este cel mai probabil versiunea lansată din aer, având în vedere natura de obicei specifică a actualizărilor rusești de pe câmpul de luptă.
Cum funcționează bomba GBU-39/B SDB
Unul dintre motivele pentru care GBU-39 este eficientă atunci când este lansată din aer și nu atunci când este trasă din racheta HIMARS, ca GLSDB, este din cauza traiectoriei parabolice de zbor urmată de racheta tubulară. Racheta este detectată pe măsură ce se deplasează în sus, posibil de către radarele rusești S-300 sau Buk/Buk-M3 AD SAM. Având în vedere natura interconectată a IADS (Sistemul integrat de apărare aeriană) al Rusiei, bateria S-300 trebuie să transmită detectarea rachetei HIMARS către sistemul Buk. De când Ucraina a început să folosească AGM-88 HARM și ADM-160 MALD, echipele rusești de AD ar putea presupune o intenție mai mare de SEAD/DEAD în spatele tirurilor HIMARS.
De la un avion vânător-bombardier, GBU-39 este lansată cu câțiva kilometri înainte de linia frontului, când parcurge distanța rămasă „planând” până la țintă. Dependența muniției de ghidarea GPS și avansul rusesc în bruierea acestor semnale fac ca GBU-39 să fie dificil de interceptat.