UPDATE. Bombă PSD sub scaunul lui Ciucă. Adevărul despre noile pensii pentru militari
- Ioan Bujor
- 15 noiembrie 2019, 10:15
Promisiunile Vioricăi Dăncilă de majorare a pensiilor militarilor s-ar putea să mai aibă de așteptat, având în vedere starea proastă a finanțelor publice după fostul guvern, spune premierul Orban, care așteaptă noi analize.
Fostul premier Victor Ponta a intervenit în acest scandal spunând că va suține doar un guvern care îndreaptă „uriașa nedreptate facută militarilor de Guvernarea PSD Dragnea!”
Criticile lui Ponta pentru Olguța Vasilescu
„Toti parlamentarii ProRomania am sustinut public la motiunea de cenzura ca NU vom vota un Guvern care nu respecta prevederile Legii 223/2015 privind Pensiile Militare! Si ca vom sustine doar acel Guvern care indreapta uriasa nedreptate facuta militarilor de Guvernarea PSD Dragnea (la propunerea Ministrului Muncii Olguta Vasilescu)!
Cei mai multi ne-am tinut de cuvant si NU am votat Guvernul PNL “Orban” (cei cativa care au uitat ce au promis si au votat alaturi de PNL nu mai sunt la ProRomania) / iata ca se dovedeste foarte repede ca am procedat corect! Credem ca drepturile militarilor romani trebuie respectate - asa cum au fost prevazute in Legea 223/2015 / iar ProRomania se va lupta pentru acest principiu”, a declarat Victor Ponta.
Dilema lui Orban
Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că indexarea de pensii în cazul militarilor depinde de anumite analize. Precizarea actualului prim-ministru vine după ce, pe ultima sută de metri, după ce a fost demis prin moțiune de cenzură, fostul guvern PSD a promis sindicatelor militare majorarea cu 4,6% a pensiilor militarilor.
„Aștept rezultatul analizei grupului de lucru care este constituit. Evident, obiectivul nostru este să nu se creeze diferențe în pensii între un militar care s-a pensionat în 2016 și un militar care s-a pensionat în 2019. De asemenea, să nu se adâncească acest decalaj prin sistemul diferit de indexare”, a răspuns Ludovic Orban, întrebat în legătură cu acest subiect.
„Indexarea nu rezolvă neapărat această problemă a discriminării între militarii care au ieșit la pensie cu ceva timp în urmă în comparație cu cei care au ieșit mai de curând la pensie”, a adăugat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
Ce a promis Dăncilă
Guvernul a organizat, la două săptămâni după demitere, pe 28 octombrie 2019, o consultare pentru eliminarea inechităților pensiilor militare de stat.
Cabinetul Dăncilă a promis atunci o nouă măsură pentru creșterea calității vieții cadrelor militare în rezervă: indexarea pensiilor militare cu 4,6%, aplicabilă de la începutul anului viitor. Doar că măsura depindea de un vot în Parlament, nu de Guvern.
La întâlnire de atunci au participat fostul secretar general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanți ai Ministerelor Apărării Naționale și Muncii și o delegație a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
Toni Greblă declara atunci că are mandat din partea Vioricăi Dăncilă, în calitate de președinte al PSD, să îi asigure pe reprezentanții Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate că PSD va susține în Parlament o inițiativă de modificare a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului se preciza că „scopul acestui proiect este să ofere soluții astfel încât, persoane care s-au pensionat în ani diferiți, dar au desfășurat aceeași activitate, în condiții similare, să beneficieze de aceleași drepturi, iar pensiile să reflecte vechimea în muncă și contributivitatea”.
Iar secretarul de stat din MApN de la acea dată, Mihai Dan Chirică, spunea în aelași comunicat, că „această inițiativă legislativă este deja pregătită în colaborare cu reprezentanții sindicatelor din domeniu și a tuturor celor interesați, însă actualul Guvern nu mai are prerogative care să-i permită adoptarea proiectului. În aceste condiții, se fac toate eforturile pentru a nu fi afectate beneficiile pensionarilor militari”, potrivit Realitatea TV.