Bombă cu ceas. Erdogan scoate iataganul în Mediterană

Turcia intenționează să creeze o bază navală în nordul Ciprului

Deja foarte complicate, relațiile dintre Republica Cipru și Turcia s-au deteriorat considerabil după descoperirea unor mari rezerve de gaze naturale în zona economică exclusivă cipriotă.

Ankara susține că vrea ca Republica Turcă a Ciprului de Nord (partea de nord a insulei pe care a ocupat-o din 1974) să profite de aceste resurse. Republica Turcă a Ciprului de Nord nu este recunoscută internațional decât de Turcia.

În ultimele săptămâni, tensiunea a crescut odată cu semnarea unui memorandum de înțelegere asupra frontierelor maritime de către Ankara și guvernul Uniunii Naționale Libiene , cu sediul la Tripoli. Acord care ar permite Turciei să-și extindă cu 30% suprafața platoului său continental, ceea ce ar împiedica Atena, Nicosia și Cairo să găsească un acord pentru demilitarea zonelor lor maritime respective și ar torpila proiectele referitoare la exploatarea rezervelor de gaz amintite (între care proiectul gazoductului EastMed)

„Memorandumul de înțelegere dintre Turcia și Libia privind delimitarea jurisdicțiilor maritime în Marea Mediterană încalcă drepturile suverane ale statelor terțe, este contrar dreptului mării și nu poate avea consecințe juridice pentru statele terțe. Consiliul European își reafirmă fără echivoc solidaritatea cu Grecia și Cipru cu privire la aceste acțiuni ale Turciei ", a transmis Uniunea Europeană, la 12 decembrie.

Așa se face că, după ce a anunțat desfășurarea unei drone tactice Bayraktar TB2 în Gecitakle, în apropiere de Famagusta, capitala Republicii Turce a Ciprului de Nord, intenționează să-și extindă capabilitățile navale în regiune, scrie Opex 360.

În septembrie 2018 și când Ankara tocmai anunțase o întărire a prezenței sale militare pe teritoriul Republicii Turce a Ciprului de Nord, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, respinsese ideea instalării unei baze navale acolo.

„Nu este nevoie să construim o bază acolo", deoarece marina turcă poate interveni "în câteva minute", a spus Erdogan. Cu toate acestea, a continuat el, acesta va avea o „dimensiune psihologică”. Și să concluzioneze: „dacă avem nevoie, o vom face”.

Aparent, această nevoie a fost resimțită . Potrivit cotidianului Milliyet, o echipă de experți, formată din "membri ai forțelor armate turcești", a fost trimisă în Republica Turcă a Ciprului de Nord pentru a evalua posibilitatea instalării unei baze navale la Gazimağusa.

Cea mai apropiată bază navală turcă de Cipru este Aksaz. Construirea unei noi baze în Republică ar fi utilă pentru susținerea operațiunilor navale turce, în timp ce „ar permite desfășurarea pe termen lung a activelor navale și aeriene”, a explicat Milliyet.

La ora actuală, fregatele turcești escortează navele trimise de Ankara către zona economică exclusivă din Republica Cipru pentru activități de prospectare, în ciuda avertismentelor din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite.