Bombă! Condamnat la 10 ani de închisoare, afaceristul Sorin Strutinsky a fugit din țară

Bombă! Condamnat la 10 ani de închisoare, afaceristul Sorin Strutinsky a fugit din țară

Omul de afaceri constănțean, Sorin Strutinsky, prietenul în afaceri al lui  Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, condamnat, astăzi, la 10 ani și opt luni de închisoare, pentru trafic de influență, este de megăsit, se pare că a fugit din țară.

Omul de afaceri constănțean, Sorin Strutinsky, prietenul în afaceri al lui  Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, condamnat la 10 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență, instigare la fals și spălare a banilor, după ce Tribunalul în condamnase, în primă instanță la 7 ani și 4 luni de închisoare, ar fi trebuit să se prezinte la poliție însă a dispărut. Din primele informații în data de 3 iulie, Strutinky ar fi ieșit din țară prin punctul de frontieră Vama Veche.

Poliția constănțeană a încercat să ia legătura cu el, prin telefon, însă este închis. A fost căutat și la reședințele în care locuia dar nu a fost găsit. Este posibil ca Strutinsky să fi fugit în Israel având în vedere că este cetățean al acestei țări, potrivit unor surse. Sorin Strutinsky nu a răspuns la telefon și nici la mesajul trimis de EVZ.

„Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale efectuează cercetări pentru identificarea unui bărbat, de 53 de ani, din Constanța, persoana în cauză fiind dată în urmărire națională.

În continuare, polițiștii desfășoară activități pentru emiterea unui mandat european de arestare și a cererii de urmărire internațională pe numele acestuia.

În cursul zilei de astăzi, pe numele bărbatului în cauză a fost emis un mandat de executare a pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată”, informează IPJ Constanța.

Curtea de Apel Constanţa a respins, luni, „cu opinie majoritară apelul declarat de către apelantul inculpat Strutinsky Gabriel Sorin împotriva sentinței penale nr.630/22.12.2017 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul penal nr.1231/118/2015, ca nefondat și a admis apelul declarat de către DNA Constanța împotriva aceleiași sentințe penale.

Aceeași instanță majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată „urmând ca în final inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare în regim de detenție”.

Potrivit procurorilor DNA în perioada 2009-2013, Sorin Strutinsky a pretins şi primit sume de bani, de la reprezentantul unei companii de construcții hidrotehnice, denunțătoare în cauză, care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa. Inculpatul ar fi promis, în schimbul a 10% din contravaloarea facturilor fiscale, că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective.

Decizie definitivă! Sorin Strutinsky, partenerul lui Radu Mazăre în afaceri,10 ani de închisoare

În acest fel, Strutinsky ar fi primit de la denunțător diverse sume de bani, banii fiind virați în conturile bancare a cinci firme indicate de el, fiind vorba de milioane de lei și aproape 2 milioane de euro. În data de 5 februarie 2015, Sorin Gabriel Strutinsky a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la propunerea DNA care a menținat atunci că procurori anticorupție au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.

Decizia de astăzi a Curții de Apel Constanța este definitivă. Sorin Strutinsky nu a putut fi contactat pentru prezentarea unui punct de vedere asupra condamnării sale. În 2017, când Tribunalul Constanța l-a condamnat la 7 ani și 4 luni de detenție, Sorin Strutinsky spunea că s-a arătata surprins de decizia judecătorului, explicând că a demonstrat în instanță minciunile denunțătorului, inclusiv înregistrăriule ambientale efectuate de acesta, precizând că „actorii binomului sunt aceeași”.