CCR dezbate, miercuri, de la ora 10.00, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache.
„Cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte și Parlamentul României, pe de altă parte, cerere formulată de Președintele Camerei Deputaților”, se arată pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a CCR, afișată pe site-ul instituției.
La plenul de miercuri al Curții vor participa și părțile implicate în conflict, respectiv vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache și președintele ÎCJ Cristina Tarcea.
Sesizarea a fost amânată în mai multe rânduri de către judecătorii Curții.
Avocații lui Liviu Dragnea au invocat lipsa completurilor specializate în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Între timp, ÎCCJ a decis condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, decizia fiind definitivă.
Părţile implicate în conflict au susţinut punctele de vedere, în şedinţa publică de pe 10 aprilie a Curţii Constituţionale.
Florin Iordache a declarat, în susţinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanţa supremă pentru cazurile de corupţie prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că iniţial legea nu prevedea constituirea în mod obligatoriu a completurilor specializate în judecarea cauzelor de corupţie, însă această prevedere a devenit obligatorie, după modificarea de către Parlament a actului normativ.