Bomba Belarus, în dezbatere de urgență la ONU

epa08666843 Belarusian policemen detain a participant during a rally to protest against the presidential election results in Minsk, Belarus, 13 September 2020. Opposition activists continue their every day protest actions, demanding new elections under international observation. EPA/STRINGER

Opozanta și candidata la recentele alegeri prezidențiale din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut, vineri, la Geneva, „cea mai fermă reacție” față de abuzurile regimului președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.

Într-un mesaj video difuzat la Consiliul Drepturilor Omului al ONU, Tihanovskaia a cerut o misiune international pentru Belarus și alegeri libere și echitabile.

„Situația din Belarus necesită o atenție internațională imediată”, a spus Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, după înfrângerea ei în cursa împotriva lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din august, ale cărei rezultate au fost contestate.

Reprimarea manifestărilor împotriva șefului statului a dus la numeroase încălcări ale drepturilor omului din partea forțelor de ordine.

„Cererile noastre sunt simple”, a spus Svetlana Tihanovskaia. „Cerem încetarea imediată a violenței împotriva cetățenilor pașnici. Cerem eliberarea imediată a tuturor deținuților politici. Cerem să fie autorizată o misiune internațională de monitorizare  și alegeri libere și corecte”.

La rândul ei, Înaltul Comisar Adjunct al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut din nou autorităților să își onoreze obligațiile internaționale. Ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numeroasele cazuri presupuse de tortură și a cerut guvernului bielorus să pună capăt încălcărilor drepturilor omului.

Apeluri lansate, în egală măsură, și de Elveția, care și-a reiterat condamnarea utilizării excesive a forței și „numeroaselor arestări și detenții arbitrare”. Berna este „foarte îngrijorată” de „represiunea violentă”, iar acuzațiile de tortură sunt „alarmante”, a declarat ambasadorul Elveției la ONU la Geneva, Jürg Lauber.

El a facut un apel la autoritățile bieloruse pentru dialog și autorizarea investigațiilor independente cu privire la toate încălcările drepturilor omului în contextul electoral.

Dezbaterea urgentă, la care au participat de la distanță mai mult de zece miniștri, în cadrul Consiliului, a fost solicitată la sfârșitul săptămânii trecute de UE.

La rândul său, reprezentantul Belarusului  la ONU la Geneva a vizat o încălcare a procedurilor Consiliului și a primit sprijinul aliaților săi în încercările de a împiedica discuția timp de câteva minute.

Moscova și-a afirmat sprijinul pentru Alexandr Lukașenko atacând „un grup de state agresive” care încearcă să se amestece în afacerile interne ale Belarusului.

În ultimele zile, mai multe ONG-uri, inclusiv Organizația Mondială împotriva Torturii (OMCT), cu sediul la Geneva, au considerat că încălcările sistematice ale drepturilor omului comise de forțele de securitate bieloruse constituie crime împotriva umanității.

La finalul dezbaterilor de vineri, cei 47 de membri ai Consiliului vor trebui să se pronunţe asupra unui proiect de rezoluţie propus de UE prin care i se cere Minskului „să permită anchete independente, transparente şi imparţiale asupra tuturor acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului” şi să garanteze că autorii acestora (a încălcărilor) vor fi judecaţi, scrie Agerpres.

Ambasadorul belarus, Iuri Ambrazevici, a respins acuzaţiile la adresa ţării sale şi a dat asigurări că situaţie „este în totalitate sub control”.