Bolsonaro afirmă că este de partea păcii după ce Zelenski i-a cerut socoteală cu privire la războiul din Ucraina

Bolsonaro afirmă că este de partea păcii după ce Zelenski  i-a cerut socoteală cu privire la războiul din Ucraina Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Președintele Jair Bolsonaro (PL) a declarat miercuri (20 iulie) că în războiul din Ucraina se află de "partea păcii". Declarația, dată unor susţinători din așa-numitul cerc de la Palatul Alvorada (reşedinţa oficială a preşedintelui Braziliei; n. trad.), a fost făcută la o zi după ce liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a criticat direct pe șeful de la [Palatul] Planalto (sediul preşedinţiei braziliene; n. trad.) pentru poziția sa de neutralitate în conflict.

"Sunt de partea păcii", a declarat președintele brazilian, arătând că, dacă ar fi avut o modalitate de a rezolva conflictul din Europa de Est, ar fi făcut-o deja. Săptămâna trecută, când a comentat că va purta o convorbire telefonică cu Zelenski, Bolsonaro a afirmat că îi va prezenta omologului său soluția legată de război: "Știu care ar fi soluția cazului". 

Miercuri, el le-a mai spus susținătorilor că, dacă ar fi depins de anturajul său, nu s-ar fi deplasat în Rusia în ajunul declanșării conflictului pentru a discuta, printre alte subiecte, comerțul cu îngrășăminte. Brazilia importă cea mai mare parte a substanțelor pe care le utilizează, iar Moscova este unul dintre principalii furnizori — soia este principala cultură care consumă acest produs. 

Momentul vizitei a fost prost primit de parteneri precum SUA, care au încercat să descurajeze guvernul în privinţa vizitei, susţinând că deplasarea ar putea reprezenta sprijin pentru acțiunile lui Vladimir Putin pe fondul tensiunilor din regiune și care au criticat ulterior o declarație a brazilianului, care s-a declarat "solidar cu Rusia", fără a preciza asupra cărui aspect s-a exprimat. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un interviu acordat TV Globo, difuzat marți seara (19 iulie), președintele Ucrainei a criticat direct poziția lui Bolsonaro față de conflict. "Nu susțin poziția sa de neutralitate. Nu cred că cineva poate rămâne neutru atunci când există un război în lume", a declarat Zelenski. 

„Să ne gândim la cel de-al doilea război mondial”

În mai multe rânduri de la invazia rusă, preşedintele brazilian s-a declarat neutru în conflict, deși Brazilia a criticat Moscova în forurile internaționale, precum ONU; țara a condamnat acțiunile Kremlinului în rezoluțiile Adunării Generale și ale Consiliului de Securitate — dar s-a abținut de la votul care a suspendat Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului. 

"Să ne gândim la cel de-al doilea război mondial. Mulți lideri au fost neutri la începutul lui", a declarat Zelenski. "Acest lucru le-a permis fasciștilor să înghită jumătate din Europa și să se extindă tot mai mult. Acest lucru s-a întâmplat din cauza neutralității. Nimeni nu poate rămâne la jumătatea drumului". 

Bolsonaro nu le-a menționat susţinătorilor detalii din convorbirea purtată cu Zelenski luni (18 iulie). Când a declarat CNN, în ajunul convorbirii, că va prezenta soluția conflictului, el s-a referit la războiul din Falkland, care a împlinit 40 de ani în luna aprilie și care s-a încheiat după ce forțele argentiniene s-au predat britanicilor - dar nu a fost clar dacă sugestia pe care i-ar face-o ucraineanului ar fi capitularea. 

Zelenski, la rândul său, într-o postare pe Twitter după convorbirea telefonică, a afirmat că i-a subliniat lui Bolsonaro importanța negocierilor pentru deblocarea exporturilor de cereale ale țării pentru a "preveni criza alimentară globală cauzată de Rusia". 

El a mai declarat că l-a informat pe Bolsonaro cu privire la situația de pe front și a încheiat textul cu mesajul: "Fac apel la toți partenerii noștri să se alăture sancțiunilor împotriva agresorului", notează Folha.

Traducerea: Iulia Baran/ibaran/fmatei