Evenimentul Zilei > Actualitate > Bolnavii, victime ale proastei comunicări între medici și casele de asigurări
Bolnavii, victime ale proastei comunicări între medici și casele de asigurări

Bolnavii, victime ale proastei comunicări între medici și casele de asigurări

O femeie bolnavă de epilepsie ar fi fost refuzată de medicul de familie pentru că nu avea card

Haosul implementării cardurilor de sănătate este departe de a se sfârşi. Degringolada a continuat şi ieri, când foarte mulți pacienți s-au plâns de faptul că medicii de familie refuză să îi consulte și să le dea rețete, pentru că nu au apucat să-și ia cardurile de sănătate.

O femeie bolnavă de epilepsie chiar a leşinat ieri la coadă la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB). Ea a declarat că medicul de familie nu ar fi vrut să o consulte pentru că nu avea cardul. Aşadar, comunicarea defectoasă dintre casele de asigurări şi medicii de familie începe să-şi spună cuvântul şi se răsfrânge asupra bolnavilor, unii dintre ei cu nevoi urgente de medicamente sau de consult medical.

Frica păzește „bostănăria”

Practic, foarte mulţi medici de familie refuză să dea rețete celor care nu au apucat să-și ridice cardurile, fiindu- le teamă că nu li se vor deconta serviciile. Şi asta în ciuda faptului că ministrul Sănătăţii şi oficialii CNAS au declarat, în mod repetat, că doctorii trebuie să ofere servicii medicale în continuare celor asiguraţi, chiar dacă aceștia nu au cardurile.

Refuzat cu cancer de gradul patru

O altă dovadă şocantă a proastei comunicări dintre instituţii, pe lângă femeia leşinată la coadă, este cazul lui Costan Trifan, un polițist pensionar asigurat la Casa de Asigurări a Ordinii Publice (OPSNAJ – pentru care distribuirea cardurilor nu a fost finalizată). Bărbatul, bolnav de cancer, poveștește că zilele trecute, când a fost la Institutul de Oncologie din Cluj Napoca, unde merge săptămânal pentru tratament, i s-a spus că săptămâna viitoare nu va mai primi tratamentul, dacă nu va prezenta cardul de sănătate. „Era să cad pe spate. Sunt și așa grav bolnav de cancer în stadiul patru. Cele două doctorițe curante mi-au spus textual să am în vedere că dacă marțea viitoare nu am cardul de sănătate nu mai primesc niciun tratament”, spune bărbatul.

Șeful de la Oncologie recunoaște haosul

Directorul Institutului de Oncologie din Cluj, Patriciu Achimaș, a declarat că au fost neînțelegeri legate de cardul de sănătate agravate mai mult din cauza unor mesaje confuze date de autorități. „Nu vreau să spun a cui a fost vina, așa au fost mesajele, de neînțeles. Pacienții vor primi tratamentul doar pe baza biletului de trimitere și a dovezii de asigurat chiar dacă nu au cardul la ei.”, a spus Patriciu Achimaș.

Anchetă la cabinetul medicului

O echipă de control a CASMB a început ieri o anchetă în cazul femeii care ar fi fost refuzată de medic. „Rămâne ca în următoarele zile să stabilim dacă medicul a greșit. Femeia care a făcut plângerea este printre singurii pacienți care îi nominalizează pe furnizorii ce refuză să ofere servicii. Majoritatea pacienților nu vor să ne spună care sunt medicii care ar putea avea probleme, și astfel nu putem face anchete”, ne-a declarat reprezentanta CASMB, Cristina Călinoiu.