Bolnavii de HIV-SIDA, fără medicamente

Bolnavii de HIV-SIDA, fără medicamente

Numărul spitalelor în care bolnavii de HIV nu mai pot primi tratament creşte de la o zi la alta.

Viaţa a peste 1.500 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA este pusă în pericol deoarece Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași a epuizat stocul de medicamente necesare acestor bolnavi.

Prof. dr Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva, a declarat miercuri că a cerut sprijinul celor de la Direcția de Sănătate Publică Iași pentru remedierea situației.

“Am obținut și implicarea directă a factorilor de decizie din Ministerul Sănătății, a ministrului personal. Sperăm ca prin această conlucrare, până la sfârșitul acestei zile (miercuri-n.r.) să realizăm o comandă optimă, în condițiile păstrării rigorilor legii", a spus prof. dr. Carmen Dorobăț.

Situația a apărut după ce spitalul a primit o finanțare cu aproape 50 la sută mai mică decât anul trecut, motiv pentru care achiziționarea de noi medicamente este posibilă doar din luna octombrie.

Singura rezolvare ar fi, potrivit sursei citate, ca distribuitorii să accepte să încaseze banii la 120 de zile de la livrarea medicamentelor, însă doar o parte dintre aceștia au acceptat.

Cu puţin timp în urmă, Ministerul Sănătății a anunţat că va aloca 10.000.000 lei pentru asigurarea până la următoarea rectificare bugetară a medicamentelor necesare bolnavilor de HIV/SIDA, au declarat pentru AGERPRES oficiali din MS.

Moldova, cea mai afectată de lipsuri

Situaţii similare au mai fost semnlate la Suceava, unde la Spitalul Judeţean medicii nu a mai putut să le asigure tratamentul antiretroviral necesar pacienţilor pentru că în decembrie 2013 a rămas fără bani. Primele fonduri pe programul HIV au ajuns la Suceava în ianuarie 2014, dar nu au rezolvat situaţia pentru că către Ministerul Sănătăţii pentru primul trimestru asigură doar 43 la sută din necesarul unei luni de tratament, susţine UNOPA.  “Problemă pleacă de la Ministerul Finanţelor şi de la modul cum a fost alocat bugetul programelor naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acoperă doar plată creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Există fonduri bugetate în trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienţi la un necesar real", mai arată UNOPA. În România, la data de 31 decembrie 2013, erau înregistraţi 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, din care peste 10.000 în evidenţă activă, peste 8.000 din aceştia din urmă fiind în tratament antiretroviral.

Curios este că în zona de sud a ţării, unde sunt înregistraţi cei mai mulţi bolnavi, nu sunt probleme de acest gen.