Bolnavii de diabet se pot vaccina fără grijă. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății
- Ionel Sclavone
- 9 februarie 2021, 14:26
Bolnavii de diabet se pot vaccina fără grijă, cu dozele de vaccin produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, susține Ministerul Sănătății.
Bolnavii de diabet se pot vaccina fără grijă, susține Ministerul Sănătății.
Dozele de vaccin produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate bolnavilor de diabet. Precizările au fost făcute de Ministerul Sănătății într-o postare pe contul oficial de Facebook.
Conform sursei citare, cele trei tipuri de vaccinuri pot fi administrate indiferent de tipul de diabet, fără să existe consecințe.
Bolnavii de diabet se pot vaccina
Conform Strategiei naţionale de vaccinare, aceşti pacienţi, care suferă de diabet, se pot vaccina în etapa a II-a.
„Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienţii cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii. Pacienţii cu diabet au fost incluşi în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranţă”, au subliniat reprezentanții Ministerului Sănătății.
În acest context, Ministerul Sănătății a venit cu o serie de sfaturi pentru bolnavii de diabet. În primele 48 de ore după vaccinare, este recomandat ca pacienţii să-şi monitorizeze glicemia şi să se hidrateze adecvat.
Cei mai mulți dintre români vor să se vaccineze
Conform unui sondaj, mai mult de 50 la sută din români sunt dispuși să se vaccineze împotriva COVID-19. Un procent de 54,8% consideră că vaccinarea este soluția pentru a opri pandemia. 83% din populație consideră că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală și nu trebuie să existe influențe din exterior.
Dintre cei care intenţionează să se vaccineze, 42% au vârste între 18 şi 29 de ani. Un procent de 72% dintre persoanele doresc să se vaccineze au peste 60 de ani.
Dintre cei care nu intenţionează să se vaccineze, 49% declară că decizia lor este definitivă, în timp ce 49% spun că şi-ar putea schimba opinia în viitor.
Principalul motiv invocat de cei care nu intenţionează să se vaccineze este teama de reacţii adverse – 30,9%. Urmează neîncrederea în eficienţa serului – 26,8% și lipsa de informare – 14,7%. De asemenea, 12,7% refuză să se vaccineze pentru că nu cred că există virusul SARS-CoV-2. Alți 5,8% sunt împotriva vaccinurilor, în general, iar 8,2% invocă alt motiv.