Bolile care te lasă fără permis auto

Bolile care te lasă fără permis auto

Un Ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial în ultima zi lucrătoare a anului trecut, intrat deja în vigoare, interzice bolnavilor cu anumite afecțiuni cardiovasculare grave să obțină sau să-și reînnoiască permisul auto, iar celor cu diabet zaharat le impune condiții stricte pentru a putea șofa

Ordinul pentru „modificarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.162/2010”, care a fost publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 1041 din 29 Decembrie 2017, adaptează legislația românească la o directivă a Uniunii Europene.

Aceasta prevede că toate statele membre U.E. trebuie să includă mai multe restricţii cu privire la bolile din cauza cărora este pusă viața în pericol, atât a conducătorului auto, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic. În principal, „pentru reînoirea carnetului, conducătorul auto cu anumite boli are nevoie de recomandarea medicului specialist curant”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, pentru Mediafax.

Lista de afecțiuni

În principal, față de vechile reglementări, noul act normativ aduce nou o listă a „afecţiunilor cardiovasculare (care, n.r.) pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”.

Practic, sunt două categorii de boli cardiovasculare: unele pentru care, dacă te tratezi și medicul specialist cardiolog îți dă avizul favorabil, poți avea permis, și altele pentru care îți este interzis să conduci.

Din prima categorie de boli – cea care impune interdicție temporară până la obținerea avizului de la medicul specialist cardiolog - fac parte, printre altele, afecțiunile: bradiaritmii, anumite categorii de tahiaritmii supraventriculare și ventriculare, cardiopatie structurală și tahicardie ventriculară susținută, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, sindrom coronarian acut, operație de bypass coronarian cu grefă, infarct sau accident ischemic tranzitoriu, transplant de cord, dispozitiv de asistență cardiacă, cardiopatie congenitală, etc. Lista completă și tipurile axacte din fiecare afecțiune le puteți consulta în știrea postată pe www.evz.ro.

Lor li se adaugă afecțiunile cardiovasculare grave care fac imposibilă obținerea sau reînnoirea permisului auto, pe care le puteți studia în caseta alăturată.

Diabeticii, sub control strict

Nu în ultimul rând, restricții au fost impuse și diabeticilor. Dacă urmează tratament medicamentos, pentru ei „eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice, efectuate la intervale de maximum 5 ani; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă, decât dacă solicitările sunt susținute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod”, se precizează în actul normativ intrat în vigoare.

Afecțiunile care te fac inapt să conduci

Ordinul de ministru precizează, la punctul 4.3, cele nouă tipuri de afecțiuni cardiovasculare pentru care candidaților sau conducătorilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere. Lista completă, cu toate tipurile și grupurile incluse sau exceptate, o puteți studia pe www.evz.ro. Enumerăm câteva dintre acestea:

● insuficiență cardiacă; ● dispozitive de asistență cardiacă; ● cardiopatie valvulară însoțită de regurgitare aortică, stenoză aortică, regurgitare mitrală sau stenoză mitrală; ● cardiopatie valvulară de clasa NYHA III sau IV sau fracția de ejecție mai mică de 35%, stenoză mitrală și hipertensiune pulmonară severă sau cu stenoză aortică severă evaluată ecocardiografic sau stenoză aortică care provoacă sincope; ● sindrom de QT lung însoțit de sincope, torsada vârfurilor și QTc mai mare de 500 ms; ​● sindrom Brugada cu episoade de sincopă sau revenire din moarte cardiacă subită.

Ne puteți urmări și pe Google News