Cum te poți feri de bolile cauzate de căldură. Sfaturile experților ce te pot salva

Canicula. Sursă foto: Freepik

Când afară este cald, primul tău instinct poate fi să intri în casă - undeva unde aerul condiționat este la maxim. Uneori, însă, rămâneți blocați în căldură și nu aveți un loc unde vă puteți feri de valul canicular. În astfel de momente, experții spun că este esențial să căutați umbra. Iar acest lucru poate chiar să vă ajute să evitați apariția unei boli cauzate de căldură.

De ce are umbra un impact atât de mare asupra modului în care corpul nostru gestionează căldura? Iată ce spun experții și când trebuie să fiți extrem de precauți cu privire la căldura soarelui.

Sfaturile experților pentru zilele cu căldură

De ce este important să stai la umbră? Te simți mai bine stând la umbră decât în lumina directă a soarelui. Dar, în realitate, umbra reprezintă temperatura reală a aerului de afară. Lumina directă a soarelui face ca vremea să se simtă mai caldă, de obicei cu până la 10 până la 15 grade.

„Dacă ar fi să puneți un bloc de metal la umbră și un bloc de metal în soare, blocul de metal din soare se va încălzi mai mult. La fel ca blocul de metal, și noi ne vom încălzi mai mult atunci când suntem în contact direct cu lumina soarelui, din cauza a ceea ce se numește căldură radiantă", spune Craig Crandall, profesor de medicină internă la UT Southwestern. Acesta studiază efectele căldurii asupra organismului.

Cum vă poate afecta sănătatea statul la soare

Iată cum funcționează. Soarele emite căldură radiantă, iar corpul dumneavoastră o absoarbe, determinând creșterea temperaturii. Pentru a se răcori, corpul folosește mecanisme precum transpirația. Atunci când transpirația se evaporă de pe piele, ea preia căldura. Cu toate acestea, dacă vă încălziți prea tare, mecanismele de răcire nu pot ține pasul. Acest lucru poate duce la boli legate de căldură, cum ar fi epuizarea. Aceasta vă face să vă simțiți slăbit și amețit. De asemenea, insolația este o afecțiune gravă în care organismul nu își mai poate regla temperatura.

Dr. Neal Patel este medic de medicină de familie la spitalul Providence St. Joseph din Orange County, California. Acesta a declarat că petrecerea a prea mult timp la soare poate duce, de asemenea, la un risc crescut de arsuri solare. De asemenea, se ia în calcul un risc mai mare de cancer de piele. Aceste probleme pot apărea în special atunci când oamenii nu folosesc protecții adecvate. Exemple în acest sens sunt crema de protecție solară sau îmbrăcăminte care vă protejează de razele ultraviolete ale soarelui.

Patel remarcă faptul că timpul petrecut la soare poate avea, de asemenea, un impact potențial asupra sănătății ochilor. Razele UV ale soarelui vă pot deteriora pielea. De asemenea, pot provoca probleme precum cataracta și degenerarea maculară în timp, mai ales dacă vă expuneți direct la soare fără ochelari de protecție.

Ce zone ar trebui să evitați într-o zi însorită

Vi s-a întâmplat vreodată să vă urcați în mașină într-o zi însorită și să simțiți că v-ați ars pe un scaun din piele fierbinte? De vină este căldura radiantă, care poate face ca suprafețele în mod normal sigure. Acestea se încălzesc până la punctul în care pot provoca arsuri.

Alături de scaunele din piele, alte suprafețe care se pot încălzi periculos atunci când sunt expuse la soare includ:

  • Metal
  • Echipamente pentru locurile de joacă, inclusiv tobogane
  • Asfalt și beton
  • nisip
  • Interiorul mașinilor (precum tablourile de bord și centurile de siguranță).

Sfaturi pentru părinți

Temperatura suprafeței este un aspect cu privire la care părinții ar trebui să fie foarte precauți. Mai ales dacă își duc copiii la joacă în zone care ar putea deveni periculos de fierbinți într-o zi însorită, spune Patel.

„Asfaltul și smoala pot fi periculoase în lumina directă a soarelui, deoarece pot încălzi destul de mult podeaua. Pot provoca arsuri dacă un copil cade. Este în regulă ca cei mici să se joace pe aceste tipuri de suprafețe dacă au o fântână sau o modalitate de a răci podeaua. Dar, în general, este important să înțelegeți pericolele la care se pot expune” a spus expertul.

În general,  suprafețele din spumă găsite pe locurile de joacă pentru copii tind să fie mai sigure decât cele din metal și plastic. Acestea nu emit la fel de multă căldură ca celelalte suprafețe. Părinții pot verifica să vadă cât de fierbinți sunt aceste suprafețe înainte de a le permite copiilor lor să se joace.

Părinții animalelor de companie trebuie să fie, de asemenea, precauți, spune Patel. Câinii își pot arde labele pe trotuarele și străzile fierbinți. O regulă generală de bază? Dacă trotuarul este prea fierbinte pentru ca tu să mergi desculț, este prea fierbinte și pentru animalul tău de companie.

Ce puteți face pentru a vă proteja

Uneori, nu există umbră naturală într-o zonă și trebuie să vă creați propria umbră. Crandall spune că o modalitate de a face acest lucru este să luați o umbrelă cu dumneavoastră atunci când știți că va trebui să vă refugiați de soare.

„Nu este cu nimic diferit de a merge la un meci de fotbal și a pune o copertină. Acum ați blocat sau împiedicat efectul acelei călduri radiante care strălucește direct asupra dumneavoastră", spune Crandall.  O altă opțiune este disponibilă. Purtați o pălărie, care poate oferi o barieră și împotriva acestei călduri radiante. „O pălărie cu boruri largi poate fi destul de eficientă în crearea umbrei", spune el.

Crandall recomandă, de asemenea, să luați în considerare hainele pe care le purtați în zilele însorite. Hainele mai deschise vor reflecta soarele, spune el. Totuși,  hainele mai închise la culoare vor absorbi mai multă lumină și căldură. Cercetările arată că anumite culori rămân mai reci decât altele: Într-un studiu din 2023, cămășile albe, galbene, gri, roșii și mov au rămas cele mai reci, în timp ce cămășile negre, albastre, verde deschis și verde închis au absorbit cea mai multă căldură.

Mașina pe timp de caniculă

Poate fi tentant să scăpați de o zi foarte însorită stând în mașină. Dar dacă o faceți, lăsați aerul condiționat pornit. Iată de ce: Când lumina soarelui trece prin geamurile mașinii, încălzește suprafețele din interiorul acesteia. Acest lucru face ca interiorul mașinii să radieze căldură, aproape ca un cuptor. Interiorul mașinii va deveni și mai fierbinte decât temperatura exterioară, ceea ce o face foarte periculoasă (și chiar mortală) pentru cei din interior. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să lăsați niciodată un copil sau un animal de companie într-o mașină.

Deși găsirea umbrei este o modalitate excelentă de a scăpa de efectele soarelui, uneori nu este suficientă pentru a combate căldura. Dacă vă străduiți să vă răcoriți chiar și într-un loc umbrit, este timpul să căutați un spațiu interior mai răcoros, cum ar fi o casă cu aer condiționat. Iar dacă suferiți de simptome precum amețeli, greață sau transpirație excesivă, care pot indica îmbolnăvirea de căldură, solicitați imediat asistență medicală, conform Yahoo. com .