Boicotarea supermarketurilor din România, comentată în presa internațională
- Antonia Hendrik
- 10 februarie 2025, 23:30

Boicotarea supermarketurilor din România a fost comentată în presa internațională. AFP a relatat că politicienii de extremă dreapta au îndemnat românii să evite supermarketurile luni, în semn de protest față de creșterea prețurilor, într-o acțiune care a câștigat amploare în diverse țări din sud-estul Europei.
Boicotarea supermarketurilor, subiect de presă
Extrema dreaptă din România îndeamnă consumatorii să boicoteze supermarketurile. Pe Internet, utilizatorii încurajează contracararea apelului izolaționiștilor prin efectuarea de cumpărături cu steagul Uniunii Europene în mână. Un boicot este programat în Bulgaria joi, după cel desfășurat în Croația, scrie AFP.
„Aceasta acțiune vine după ce magazinele din Croația au fost goale la sfârșitul lunii ianuarie, iar Bulgaria intenționează să organizeze un boicot joi. Ambele țări din Europa de Est se confruntă cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană (UE)”, conform informațiilor furnizate de Agenția France Presse.
AFP amintește și despre Georgescu
Călin Georgescu, un candidat de extremă dreapta la președinție, a îndemnat susținătorii săi să manifeste „solidaritate cu producătorii români”, subliniind că prețurile au ajuns la niveluri „inacceptabile”.
Extrema dreaptă, aflată într-o continuă ascensiune, a inițiat acest protest în România: „Asemenea creşteri ale preţurilor sunt inacceptabile”, declara săptămâna trecută Călin Georgescu, care s-a clasat primul - în pofida tuturor aşteptărilor - în primul tur al scrutinului preşedinţial în noiembrie, anulat în urma unor suspeiciuni cu privire la amestecul Rusiei în campania electrorală.
AFP mai scrie că anul trecut, România a înregistrat cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană, iar politicienii de extremă dreaptă s-au bucurat de o creștere semnificativă a popularității, reușind să obțină o treime din voturi la alegerile parlamentare din decembrie.
Inflația și datoria externă a crescut popularitatea partidelor de extremă dreapta
Agenția France Presse: Inflația, considerată de economiști ca fiind influențată de nivelul ridicat al datoriei și de ritmul lent al reformelor într-o țară marcată de corupție, a scăzut la 5,5% în 2024, după ce a atins un maxim de 14% în 2022. Această evoluție a contribuit la creșterea sprijinului pentru partidele de extremă dreapta în alegerile recente.

Boicotarea supermarketurilor. Sursa foto: Pixabay
În total, trei partide suveraniste au câștigat, în alegerile legislative din începutul lunii decembrie, o treime din voturi, de trei ori mai mult decât AUR, care era singurul dintre ele participant la alegerile din 2020, mai arată AFP.
Un alt politician de extremă dreapta, scrie AFP, George Simion, a spus că se alătură boicotului în solidaritate cu românii „care spun: Ajunge!”. la abuzurile marilor lanțuri de hipermarketuri care fac batjocură de această țară”.
Cu steaguri UE prin supermaketuri
Dar unii utilizatori de pe social media au criticat apelurile la boicotarea supermarketurilor din partea „partidelor izolaționiste” și i-au încurajat pe oameni să meargă la cumpărături purtând steaguri UE.
În prezent, nu există date disponibile pentru a evalua această inițiativă. În Croația, boicotarea supermarketurilor a dus, la sfârșitul lunii ianuarie, la o scădere semnificativă a vânzărilor. Alte țări din Balcani au adoptat o abordare similară.
Guvernul român a exprimat regretul față de o acțiune considerată "politică", care ar putea afecta negativ producătorii locali, a căror marfă este bine reprezentată în rafturile supermarketurilor.
Pe de altă parte, Sindicatul Pro Agro își exprimă speranța că acest protest va „sensibiliza consumatorii" și va determina autoritățile să intervină „împotriva dominației multinaționalelor în stabilirea prețurilor”, scrie barrons.com.