BOGDAN HRIB: „Arunc-o pe soră-mea din tren”!

BOGDAN HRIB: „Arunc-o pe soră-mea din tren”!

"Nu părea nici cerşetoare, nici curvă..."

Nu, nu e nicio greşeală! „Arunc-o pe mama din tren” e filmul! Titlul de mai sus este al unei cărţi. O carte roz apărută la Cartea Românească şi lansată joia trecută la Cărtureşti în prezenţa unor personalităţi ca Andreea Esca, Daniel Cristea-Enache sau George Arion.

Cine este autorul? Stelian Ţurlea, cel care la sfârşitul anului trecut ne încântase cu novelizarea filmului „Fire & Ice”. Să nu uităm că el a primit două premii pentru literatură pentru copii: în 2003 din partea Uniunii Scriitorilor şi în 2005 din partea Asociaţiei Editorilor.

„Arunc-o pe soră-mea din tren” este un remake literar după „Fata babei şi fata moşneagului”. Astfel, autorul transformă o poveste pentru cei mici într-o carte pentru „young adults”. „Nu vă spun mai mult decât că e o poveste foarte alertă, cu final fericit. Sunt sigur ca unii o vor considera mai degraba chick lit, dar nu e o ruşine, şi asta tot literatură este, dacă eşti sincer când o scrii. În rest, totul depinde de cititor, cât va crede el în acest proiect”, declară el pentru Suplimentul de Cultură. Fata moşneagului, întruparea binelui, este jurnalist de investigaţii la o televiziune şi prin reportajele sale ajută câţiva copii ai străzii să îşi găsească un loc de muncă. Sora vitregă, fata babei, personajul negativ, este o avocată frumoasă şi geloasă pe faima surorii sale. În mod evident există şi un love story - iubitul fetei moşneagului gata să fie prins în mrejele avocatei…

„Aşteptam în staţie o maşină de noapte şi am văzut pe o bancă o fată subţirică dârdâind de frig. Nu părea nici cerşetoare, nici curvă, nu băga în seamă prezenţa nimănui, părea curăţică, am intrat în vorbă cu ea. Se lăsa greu. Până la urmă am aflat că n-are unde să doarmă şi n-are unde să se ducă pentru că n-avea pe nimeni, de când se ştia trăise la o Casă de Copii.” MINUS. Sper ca ţinta urmărită de editor prin prezentarea roz a cărţii să nu ucidă intenţia altor cititori mai puţin chick de a cumpăra şi citi acest volum. Mă refer la amatori de romane poliţiste, de exemplu. PLUS. Un volum frumos de 216 pagini la 24,95 lei. Aveţi grijă, nu o citiţi în tren, cine ştie ce vi se poate întâmpla!

Ne puteți urmări și pe Google News