Bogdan Aurescu: Salut declaraţiile ministrului austriac, privind plata a 337 milioane de euro, pentru alocaţiile copiilor nerezidenţi, inclusiv români

Bogdan Aurescu: Salut declaraţiile ministrului austriac, privind plata a 337 milioane de euro, pentru alocaţiile copiilor nerezidenţi, inclusiv româniSursa: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a salutat marți, declarațiile ministrul austriac Susanne Raab, referitoare la plata a 337 milioane de euro pentru alocaţiile copiilor nerezidenţi, inclusiv pentru cetăţenii români.

Bogdan Aurescu, despre plata alocațiilor copiilor nerezidenți

Bogdan Aurescu a făcut referire la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din iunie 2022, cauză la care a participat și România prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„CJUE a pronunțat joi, 16 iunie 2022, hotărârea sa în cauza C-328/20, Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, acțiune în constatarea neîndeplinirii de către statul membru menționat a unor obligații prevăzute de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum și de Regulamentul nr. 492/2011 privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii”, se arată într-un comunicat al MAE.

Mai exact, Austria a încălcat o serie de obligații ce îi revin în temeiul legislației europene, atunci când a decis să reducă alocațiile familiilor de muncitori români, polonezi, slovaci și unguri, ai căror copii locuiesc în țările de origine.

Așadar, prin legea dată, lucrătorii români din Austria au pierdut jumătate din suma pe care trebuiau să o primească drept alocație pentru copiii lor rămași acasă, în România.

Alocațiile copiilor din Europa de Est au fost semnificativ reduse

În urma decizie CJUE, ministrul austriac Susanne Raab (ÖVP) a declarat că până în prezent au fost plătite aproximativ 337 de milioane de euro familiilor.

În anul 2019, guvernul OVP-FPO a introdus indexarea, prin care cuantumul alocațiilor familiale era acordat în funcție de costul real al vieții pentru copiii care trăiesc în alte țări din UE.

Prin urmare, persoanele care lucrează în Austria și ai căror copii locuiesc în Europa de Est au primit o plată de sprijin mai mică. Au fost afectate, pe lângă România, și cei din Slovacia, Polonia sau Ungaria. În schimb, nu au existat plăți restante pentru solicitanții din Belgia, Franța și Luxemburg. Ba mai mult, pentru copiii acestor familii, guvernul austriac a mărit valoarea alocațiilor pentru copiii nerezidenți.

Introducerea și eliminarea indexării alocațiilor familiale a dus, de asemenea, la costuri în valoare totală de 116.622,57 euro, potrivit lui Raab, potrivit știridiaspora.ro.