Bogdan Aurescu, noi detalii privind Legea minorităților. Ministrul român a participat la negocierea Declaraţiei comune dintre UE și Ucraina

Bogdan Aurescu, noi detalii privind Legea minorităților. Ministrul român a participat la negocierea Declaraţiei comune dintre UE și Ucraina

Bogdan Aurescu a spus că Ministerul Afacerilor Externe a demarat consultări cu autoritățile de la Kiev în legătură cu drepturile românilor din Ucraina. Legea minorităților naționale aprobată de președintele Volodimir Zelenski a stârnit multe controverse.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a fost întrebat dacă România a început să facă demersuri în legătură cu Legea minorităților naționale din Ucraina. Politicianul român a spus că a avut deja o discuție cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba privind acest aspect. Cei doi miniștrii au discutat la mijlocul lunii ianuarie, după ce președintele Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au vorbit telefonic despre Legea minorităților naționale. Președintele României i-a cerut omologului său ca românii din Ucraina și celelalte minorități să fie consultate atunci când Guvernul de la Kiev vrea să schimbe legislația în cazul lor.

„Suntem în contact la nivel tehnic, așa cum am convenit cu domnul ministru Kuleba, iar procesul va continua. De asemenea, ați putut constata că și Summitul dintre Uniunea Europeană și Ucraina, care s-a încheiat recent, a prevăzut, în Declarația finală a Summitului, un text care se referă la protecția acordată persoanelor aparținând minorităților naționale”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ce prevede textul adoptat de Uniunea Europeană și Ucraina

Ministrul român a făcut referire la textul asupra căruia atât Uniunea Europeană, cât și Ucraina au căzut de acord. Kievul s-a făcut responsabil să consulte reprezentanții minorităților naționale, dar și Comisia de la Veneția atunci când vrea să facă schimbări privind Legea minorităților. „Noi am participat la procesul de negociere a Declarației comune, inclusiv a acestui text care sprijină procesul despre care vorbeați”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rada Supremă a Ucrainei, parlamentul din țara vecină, a adoptat în decembrie o nouă Lege a minorităților naționale care a provocat nemulțumire în rândul românilor care sunt stabiliți în acest stat. Una dintre condițiile impuse de Uniunea Europeană pentru ca Ucraina să adere la organizație a fost să realizeze această lege. Comunitatea românească a transmis la acel moment că este dezamăgită de noua lege a minorităților pentu că nu au fost rezolvate problemele în legătură cu învățământul în limba română.