Vicepremierul iordanian, ministru al Afacerilor Externe, Nasser Judeh, a fost invitat azi la Reuniunea Diplomației Române și a vorbit despre provocările de securitate cu care se confruntă regiunea, cu accent pe problemele umanitare din Orientul Mijlociu, ca urmare a sporirii numărului de refugiaţi proveniţi din Siria și alte state.
Judeh a declarat că aceste probleme nu trebuie abordate doar în termeni regionali sau locali, ci este necesară o abordare globală, care să conducă la identificarea cauzelor radicalizării.
El a arătat că mai mult de 90 de naționalități au fost recrutate de ISIS și sunt mai mult de 60 de națiuni care luptă împotriva acestei mișcări. „Este necesar un proces politic, cât și reforme sociale și economice, iar un rol important le revine tinerilor. Este nevoie să li se confere tinerilor drepturi sociale și politice, astfel încât să joace un rol important în structura statului. (…). De asemenea, soluțiile trebuie să fie generate și acceptate la nivel local”, a mai spus oficialul iordanian.
După discuțiile bilaterale cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, cei doi au susținut o scurtă declarație de presă, în care au subliniat, printre altele, că Iordania reprezintă un factor de stabilitate în regiune, adoptând un model de moderație, o abordare fundamentată pe reforme politice, sociale, economice care au venit din interiorul țării.
Aurescu a amintit relațiile politice și economice foarte bune dintre România și Iordania și faptul că schimburile comerciale sunt în creștere, ajungând la 330 de milioane de dolari în 2014. De asemenea, există circa 11.000 de iordanieni absolvenți eai facultăților din România, care sunt lideri acum în țara lor, făcând parte inclusiv din guvernul de la Amman. „Putem să cooperăm și în domeniul sănptății, IT, turism, energie, educație, medicină și medicină de urgență. Vom crea o comisie mixtă economică și vom organiza un forum econonomic pentru oamenii de afaceri”; a explicat Aurescu.
Aurescu a mai spus că România este solidară cu eforturile de combatere a terorismului și de gestionare a situației celor 1,9 milioane de imigranți sirieni din Iordania, dintre care 600.000 sunt refugiați și apreciază implicarea Iordaniei în dosarul israeliano-palestinian, una dintre cheile rezolvării situației din Orientul Mijlociu.