Potrivit aviației civile iraniene, reglarea defectuoasă a unui radar militar este „elementul cheie” al catastrofei aeriene din 8 ianuarie.
O „eroare umană” ar fi fost la originea doborârii avionului Boeing ucrainean, pe 8 ianuarie, care a provocat moartea a 176 de persoane, arată un raport al aviației civile iraniene (CAO), citat de Agenția France Presse.
Proasta reglare a unui radar militar ar fi fost „elementul cheie”. „A existat o eroare umană în îndeplinirea procedurilor” de calibrare a unui sistem radar, fapt care a indus o „eroare de 107 grade” la respectivul sistem. Acest lucru nu a mai permis calcularea corectă a traiectoriei obiectelor din raza radarului, arată raportul dat publicității sâmbătă, 11 iulie, seara.
Această eroare inițială „se află la originea unei înlănțuiri periculoase de evenimente care, desigur, ar fi putut fi stăpânite dacă ar fi fost luate alte măsuri”.
Însă, potrivit documentului CAO, prezentat ca un „raport asupra faptelor” și nu ca un raport final al anchetei, și alte erori au avut loc în minutele fatale care au urmat.
CAO notează că, în ciuda informațiilor eronate de care dispunea, în legătură cu traiectoria aeronavei, operatorul sistemului radar ar fi putut identifica ținta ca fiind un avion comercial, însă acesta, dimpotrivă, a efectuat o „proastă identificare”.
Raportul mai notează și că prima dintre cele două rachete trase asupra avionului a fost lansată de către operatorul unei baterii de apărare „fără ca acesta să fi primit răspuns de la centrul de coordonare” de care depindea.
A doua rachetă a fost trasă 30 de secunde mai târziu, ținând cont de „continuitatea traiectoriei țintei detectate”, adaugă raportul.
Zborul PS-752 al companiei Ukraine International Airlines, care a decolat de pe aeroportul internațional Imam Khomeini din Teheran îndreptându-se spre Kiev, a fost doborât pe data de 8 ianuarie 2020 de două rachete sol-aer.
Cele 176 de persoane aflate la bord aparatului Boeing 737-800, în majoritatea lor iranieni și canadieni, dar și 11 ucraineni, dintre care 9 membri ai echipajului, au pierit în catastrofă.
Tragedia a survenit în timpul crizei din Golful Persic, de la sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2020, la cinci zile după ce președintele Donald Trump a ordonat un atac cu dronă în care a fost ucis generalul Qassim Soleimani, comandantul brigăzilor speciale Al Quds.