Boc, Videanu și Ariton, audiați despre numirea omului lui Blaga la Transelectrica

Boc, Videanu și Ariton, audiați despre numirea omului lui Blaga la Transelectrica

Emil Boc, Adriean Videanu și Ion Ariton, fost senator și ministru al economiei, au fost audiați, ieri, la DNA Ploiești ca martori în dosarul lui Vasile Blaga. Cei trei sunt foști membri PDL, iar procurorii cercetează cum s-au obținut bani pentru partid în perioada 2009-2012 și cum l-au menținut în funcție pe Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica

Dosarul a pornit de la „bomba” dată de fostul edil de la Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”. Acesta a făcut un denunț în care a povestit cum s-au primit banii pentru partid. În urma autodenunțului procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Vasile Blaga iar anchetatorii au pus un secestru de 700.000 de euro din averea fostului șef al PDL. În aceeași cauză sunt anchetați și fostul primar din Piatra Neamț și omul de afaceri Horațiu Brună Berdilă.

Așa cum arăta EVZ, între Blaga și Ștefan a existat o înțelegere pentru obținerea de bani pentru partid prin numirea de persoane agreate în conducerea de instituții și companii de stat care să atribuie contracte firmelor dispuse să cotizeze la PDL. Adriean Videanu și Ioan Ariton au fost întrebați de magistrații anticorupție cum l-au numit și menținut în funcție pe Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica.

Cotiza la PDL substanțial

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnaliștii EVZ notau în exclusivitate, că în mai 2011, Horia Hăhăianu a fost numit director general al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice și Transelectrica SA de către Adriean Videanu și pentru că acesta „cotiza” la PDL substanțial a fost menținut în funcție de Ioan Ariton. Pe surse, se știe că contractul pentru care se spune că s-au dat procente la PDL a fost semnat cu Romsys, firmă reprezentată de Bruno Berdilă. Potrivit DNA, din acel contract au plecat 25 de milioane de lei spre PDL, „reprezentat” de cei doi lideri. Contractul pentru servicii IT dintre Transelectrica și Romsys (încheiat în 2011, prin încredințare directă) apare pentru prima oară într- un document de anchetă în 2013, într- un raport al Curții de Conturi, care spune că prețul a fost crescut de 9 ori. Un an mai târziu, Curtea anunță că a trimis raportul Transelectrica la Parchet. Nu se mai aude nimic de afacerea respectivă până în 2015, când apare o știre „pe surse” că dosarul a ajuns la DNA. Între timp, în februarie 2015, Berdilă este arestat pentru evaziune fiscală, în alte afaceri decât cele care fac obiectul dosarului lui Blaga. Tot în 2015, celălalt protagonist al contractului, Hăhăianu – care a fost schimbat în 2012 de Guvernul MRU - este inculpat în dosarul fostului judecător Toni Greblă. Într-un alt comunicat al DNA Vasile Blaga a fost ministrul al Dezvoltării până în 2009 și apoi ministru de Interne în Guvernul Emil Boc, până în septembrie 2010. Atunci el și-a dat demisia, după revolta polițiștilor.

EVZ a povestit în exclusivitate despre „afacerea Hăhăianu-Berdilă”

Afacerea Hăhăianu-Berdilă acoperă doar o jumătate din perioada citată într-un comunicat al DNA despre anii 2009-2012. Astfel că, apare, natural, întrebarea: ce se întâmplă cu restul perioadei? De ce nu s-a început urmărirea penală? Răspunsul se pare că stă tocmai în cv-ul lui Vasile Blaga și sunt convins că avocații săi au înțeles când au citit procesul verbal de punere sub învinuire, document din care comunicatul conține extrase. Doar fragmentul citat mai sus se înțelege că sunt mai multe fapte, legate de mai multe companii, și că ele acoperă inclusiv perioada în care Blaga era ministru. Legea spune că urmărirea penală împotriva unui ministru care este și parlamentar nu se poate începe fără acordul camerei din care face parte. Așa că, știind cum decurg anchetele, dacă se impune rapiditate se va cere acordul Senatului pentru o extindere a urmăririi penale. Dacă nu e grabă în cercetarea celorlalte fapte care se subînțeleg din comunicatul DNA se va aștepta, probabil, ca mandatul de senator să înceteze și, cum Blaga a anunțat că nu mai candidează, avizul va fi cerut la Palatul Cotroceni. Spuneam că avocații săi sigur au citit pasajul în care se vorbește de mai multe fapte pentru că această informație și anunțul că nu mai candidează pentru un nou mandat de parlamentar dau și mai mare importanță deciziei sale de a demisiona.