Ce spun Emil Boc şi Teodor Baconschi despre aderarea la Schengen
- Simona Mătieș
- 31 august 2011, 14:58
"Sperăm să aderăm la spaţiul Schengen anul viitor, pentru că am îndeplinit criteriile tehnice. Trebuie însă să contrabalansăm sensibiltăţile şi reţinerile partenerilor europeni", a declarat astăzi premierul Emil Boc, în cadrul Reuniunii anuale a diplomaţiei române.
UPDATE 14.34 Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei că în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, anul trecut România a fost prinsă în "chingile complexităţii politice şi diplomatice europene". El a explicat că demersurile tehnice ale României au fost complicate de chestiunea Mecanismului de Verificare şi Cooperare, de problema minorităţii rome, la nivel naţional şi european, sau de evoluţiile de la graniţele UE, traduse într-o presiune migratorie ridicată.
"E timpul să fim mai insistenţi şi mai puţin defensivi, pentru a întoarce complexitatea politicii europene în favoarea noastră", susţine Baconschi.
Reformele în domeniul justiţei, lupta împotriva corupţiei sunt ireversibile, iar rezultatele o dovedesc, a mai spus ministrul. El s-a declarat mulţumit şi de relansarea sau consolidarea relaţiilor cu o serie de ţări precum Germania,Mara Britanie, Italia şi Franţa, dar nemulţumit de ce s-a făcut până acum pentru parteneriatele strategice în plan European. În discursul său, şeful guvernului le-a spus diplomaţilor că 2012 va fi un an cu "multiple provocări în plan european". Boc a enumerat în acest context finalizarea aderării României la Schengen, gestionarea problematicii legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, dar şi negocierile asupra perspecitvei financiare 2014-2020, implementarea strategiei Dunării, menţinerea interesului UE pentru vecinătatea estică şi problematica susbsumată regiunii extinse a Mării Negre.
"E recunoscut faptul că România a îndeplinit condiţiile tehnice de accedere la Schengen. În egală măsură, trebuie să fim suficient de convingători pentru a contrabalansa eficient ultimele forme de sensibilităţi şi rezerve subiective sau politice care se manifestă încă în rândul unor parteneri europeni", a precizat primul-minstru.
Şeful Guvernului a adăugat că jumătatea anului 2012 va fi decisivă şi pentru perspectivele MCV, având în vedere că va urma evaluarea de cinci ani a funcţionării Mecanismului.