Cancelarul Angela Merkel a declarat, azi, la Bucureşti, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, că Germania vrea să se asigure că acordarea vizelor Schengen la frontiera externă a României nu se va face prin acte de corupţie şi ilegalităţi.
Merkel a dat de înţeles că monitorizarea UE privind justiţia este necesară pentru România. "Reformele în domeniul justiţiei şi internelor sunt abordate cu mult curaj şi eu cred că nu aţi ajuns la capătul drumului. Monitorizarea UE este un ajutor să vedeţi unde vă aflaţi în momentul de faţă", a spus oficialul german. Declaraţia vine să reamintească faptul că România, care doreşte să intre în spaţiul Schengen în martie 2011, nu a reuşit încă să scape de monitorizarea Comisiei Europene. Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei nu este o condiţie pentru aderarea la Schengen, oficialii francezi au sugerat însă că cele două chestiuni ar trebui să aibă legătură.
Merkel a mai asigurat România că analiza pregătirii pentru aderarea la spaţiul fără frontiere se va face după criterii obiective. "Noi sprijinim demersurile în ceea ce priveşte primirea României în spaţiul Schengen. În noiembrie, în UE, va avea loc o evaluare şi vă pot afirma că acest lucru îl vom efectua după nişte criterii obiective şi noi ne vom sprijini pe datele furnizate de CE", a pus Merkel, potrivit Agerpres. Cancelarul a subliniat că problema integrării romilor nu are niciun rol în ceea ce priveste aceste criterii, dar că este important ca la graniţă să se acţioneze după criteriile de drept şi să existe condiţiile tehnice pentru a garanta acest lucru. "Acesta este singurul lucru după care noi ne ghidăm", a spus Merkel. Boc insistă pe criteriile tehnice Premierul Emil Boc a declarat la rândul său că aderarea la spaţiul Schengen nu trebuie să fie blocată pe criterii politice. "România este extrem de conştientă de implicaţiile şi responsabilităţile pe care le are în vederea protejării frontierei externe a UE, odată ce România devine stat Schengen. De asemenea, am subliniat fără echivoc hotărârea fermă a României de a adera la Spaţiul Schengen în martie 2011, cu respectarea condiţiilor şi standardelor cerute de UE", a spus şeful guvernului român. "În acelaşi timp", a adăugat Boc, vorbind despre discuţia avută cu Merkel, "am ţinut să precizez faptul că aderarea la Spaţiul Schengen nu trebuie să fie blocată pe criterii politice, dacă sunt îndeplinite obiectivele tehnice care vizează intrarea în spaţiul Schengen". Spre o relaţie privilegiată consolidată Vorbind înaintea întâlnirii cu Merkel, premierul Boc i-a mulţumit cancelarului german pentru "sprijinul acordat în cadrul pocesului de aderare a României la Uniunea Europeană" şi a adăugat că ţara noastră "contează în continuare pe sprijinul Germaniei". România doreşte instituirea unui parteneriat strategic cu Republica Federală Germania, care să ofere un cadru favorabil dezvoltării mai ample a relaţiilor bilaterale dintre cele două state, i-a transmis Emil Boc cancelarului german Angela Merkel.
"Instituirea unui parteneriat strategic între ţările noastre ar conferi un cadru favorabil dezvoltării mai ample a relaţiilor noastre privilegiate. Un prim pas în direcţia acestui parteneriat strategic ar fi operaţionalizarea Conferinţei româno - germane începând cu anul viitor", a afirmat şeful Guvernului de la Bucureşti. În cursul zilei de azi, Angela Merkel, aflată la cea de-a doua vizită în România, se va întâlni la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu. Potrivit Preşedinţiei, convorbirile oficiale vor fi urmate de o declaraţie de presă comună. Apoi, Angela Merkel va pleca la Cluj, unde va primi titlul de "Doctor Honoris Causa" din partea Universităţii Babes-Bolyai, pentru contribuţia sa la unificarea europeană şi pentru rolul în înnoirea cooperării internaţionale. Ieri, Angela Merkel a declarat, la Sofia, că România şi Bulgaria vor fi evaluate separat în procesul de aderare la spaţiul Schengen.