Boc: Nu mai luăm alţi bani de la FMI

Boc: Nu mai luăm alţi bani de la FMI

Cel puţin 10 state din Europa de Est discută cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe marginea unor pachete de finanţare externă, România, Ucraina, Serbia, Belarus şi Letonia dorind devansarea tranşelor sau majorarea fondurilor împrumutate, potrivit ziarului german Handelsblatt. În replică, premierul Emil Boc spune că Guvernul nu intenţionează să solicite FMI majorarea fondurilor împrumutate.

De asemenea, primul-ministru susţine că Executivul nu intenţionează nici să modifice indicatorii macroeconomici stabiliţi în primăvară, în condiţiile în care evoluţia economiei în primul semestru va fi analizată după 15-20 iulie, când vor fi primite date oficiale.

"În politica economică nu s-a schimbat nimic de ieri până azi, tot ce a fost valabil ieri este valabil şi astăzi. Aşteptăm evaluarea oficială a economiei la şase luni şi vom face o analiză la sânge. Deocamdată nu avem în vedere majorarea cotei unice de impozitare şi a TVA sau modificarea indicatorilor macroeconomici", a spus Boc.

Alte împrumuturi

Potrivit Handlesblatt, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia se numără printre statele care au cerut ajutorul Fondului, iar Ucraina, Serbia, România, Belarus şi Letonia doresc să încaseze mai rapid tranşele sau să obţină majorarea împrumuturilor deja aprobate.

Publicaţia citează surse apropiate FMI, care susţin că şefii instituţiei sprijină aceste noi acorduri, în contextul impactului crizei financiare în regiune.

Pachetul de finanţare obţinut de România de la cele cinci foruri internaţionale se ridică la 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro de la FMI, cinci de la CE, un miliard de la BM şi un miliard de euro de la BERD/BEI.

Prima tranşă, în rezervele BNR Prima tranşă a împrumutului de la FMI, echivalentul a cinci miliarde de euro, a fost disponibilă imediat după aprobarea acordului de către conducerea Fondului, după care suma a intrat în rezervele BNR.

Următoarele două tranşe din împrumutul de la FMI, de 1,718 miliarde şi, respectiv, 1,409 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST) ar urma să intre în rezerva BNR în lunile septembrie şi decembrie, potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI.

Din totalul de 11,443 miliarde de DST-uri (echivalentul a 12,95 miliarde de euro sau 17,07 miliarde dolari la momentul anunţului privind ajungerea la un acord pentru un împrumut stand-by), pe care România le va primi conform înţelegerrii cu FMI, în 2010, în rezerva BNR vor intra patru tranşe, în martie (766 milioane DST), iunie (768 milioane DST), septembrie (769 milioane DST) şi decembrie (769 milioane DST).

ŞTIRE PUBLICATĂ LA 11:00 şi ACTUALIZATĂ LA 12:34

CITIŢI ŞI: FMI, îmbogăţit de criza economică Acordul de împrumut cu Comisia Europeană, ratificat de Guvern La un pas să încălcăm înţelegerea cu FMI Împrumutul de la FMI ne îngroapă în datorii Pericolul din spatele acordului cu FMI Băsescu nu acceptă condiţii pentru banii UE Măsurile Guvernului după acordul de împrumut Împrumutul României, în atenţia Consiliului European

Ne puteți urmări și pe Google News