Evenimentul Zilei > Economie > Boc: În următoarele şase luni avem toate şansele să găsim investitori strategici pentru Cluj
Boc: În următoarele şase luni avem toate şansele să găsim investitori strategici pentru Cluj

Boc: În următoarele şase luni avem toate şansele să găsim investitori strategici pentru Cluj

În următoarele şase luni sunt toate şansele pentru găsirea unui investitor sau altor investitori strategici care să se instaleze la Cluj, în condiţiile în care fabrica Nokia de la Jucu va continua activitatea până la 31 decembrie iar cel puţin trei luni din 2012 vor exista plăţi compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi, a declarat vineri premierul Emil Boc, înainte de începerea Forumului Românilor din Pretutindeni.

El a arătat că a cerut Ministerului Muncii şi AJOFM Cluj să găsească pachete integrale de reconversie profesională pentru ca aceia care au lucrat şi mai lucrează încă la Nokia să îşi poată găsi altă slujbă.
„În următoarele şase luni avem toate şansele pentru a găsi un investitor sau investitori strategici care să continue investiţiile la Cluj. Avem un răgaz de şase luni de zile, până în 31 decembrie fabrica îşi continuă activitatea, cel puţin trei luni din 2012 vor fi plăţi compensatorii, depinde de cum vor negocia sindicatele. În acest interval de timp eu spun, fără să promit marea cu sarea, că sunt toate şansele să găsim investitori care să continue investiţiile la Cluj. Pe acest lucru ne vom concentra şi va fi unul din obiectivele mari la care mă voi raporta în perioada următoare, nu numai ca prim-ministru, ci şi ca un cunoscător al situaţiei de la Cluj şi Jucu. Sunt optimist”, a spus premierul, citat de Agerpres.
Nu mai sunt firme care se gândesc să părăsească România
Întrebat în legătură cu noii investitori strategici, Boc a subliniat că este important să nu fie făcute cunoscute nume în acest sens, având în vedere condiţionalităţile competiţiei globale.
„Să nu ne cereţi nume, e foarte important să nu pronunţăm nume de companii multinaţionale sau giganţi din diverse domenii, pentru că ar putea compromite tocmai instalarea acestor firme în România. Negocierile vor fi anunţate în momentul când se finalizează, pentru că altfel ar putea periclita instalarea. De ce? Competiţia este globală, mişcările sunt pretutindeni şi pot afecta aducerea de investiţii şi investitori în România. Important este că ştim ce avem de făcut”, a afirmat primul-ministru.
De asemenea, el a susţinut că nu are informaţii privind alte firme multinaţionale care ar intenţiona să părăsească România, însă a recunoscut că acest lucru se poate întâmpla oricând, din cauza competiţiei globale.
„Nu avem date în acest moment, dar oricând este posibil să se întâmple acest lucru datorită competiţiei globale, nu datorită condiţiilor sau particularităţilor ce ţin de autorităţi locale sau naţionale româneşti. Nokia a spus foarte clar şi răspicat că nu are nimic de reproşat autorităţilor locale sau naţionale pentru decizia lor. Este una pur managerială care ţine de eficienţă, de bani şi de profit. Asta este viaţa”, a afirmat el.
Totodată, el a ţinut să le sublinieze jurnaliştilor că Guvernul României nu a băgat niciun leu în investiţia de la Jucu. „Este o investiţie realizată în parteneriat cu autorităţile locale, care sunt în măsură să dea răspuns la această întrebare, dacă în contract există o astfel de solicitare. De la bugetul de stat, de la Guvern, nu s-a dat niciun acord de stat pentru susţinerea investiţiei de la Cluj, nu se poate pune problema din perspectiva Guvernului de la Bucureşti”, a spus şeful Executivului.
Întrebat dacă a apreciat că presa a creat „o adevărată psihoză” cu privire la decizia Nokia, premierul a susţinut că nu a afirmat aşa ceva. În legătură cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la birocraţia din România, care ar putea alunga şi alţi investitori deja prezenţi sau potenţiali, premierul Boc a spus că şi el poartă „o bătălie continuă cu birocraţia”.
„Trebuie să dăm un răspuns prompt investitorilor, nu în luni de zile”
Şeful Executivului a mai precizat că autorităţile române trebuie să dea un răspuns prompt investitorilor, atât străini, cât şi autohtoni, în condiţiile în care există o birocraţie la nivel orizontal care dă aceste răspunsuri în luni de zile, deşi este prevăzut termen de 30 de zile.
„Răspuns prompt şi la timp, facilitarea contactului pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor pentru ca investiţia să fie derulată la timp”- acesta trebuie să fie, potrivit primului ministru, comportamentul autorităţilor în cazul interesului manifestat de firme în vederea demarării unei investiţii.
Emil Boc a subliniat că a preluat în această săptămână coordonarea Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), ceea ce reprezintă un semnal al interesului României de a susţine capitalul autohton şi străin.
„Într-adevăr, prin diverse ministere, pe la diverse agenţii există o anumită lentoare românească, o anumită meteahnă că poţi lăsa pe mâine ce poţi face astăzi. Eu tocmai acest lucru vreau să-l curm. Să rezolvăm astăzi ce trebuie rezolvat astăzi şi să nu punem investitorii să aştepte şi să primească răspunsul dincolo de termenul legal. Este unul dintre obiectivele pe care le-am avut când am preluat acest domeniu al investiţiilor străine şi autohtone, iar al doilea este să facilităm relaţia cu autorităţile locale şi naţionale în obţinerea de avize şi autorizaţii necesare dezvoltării investiţiilor”, a spus el.
Totodată, premierul a menţionat că investitorii se uită cu mare atenţie atunci când investesc sau împrumută o ţară sau un stat, arătând că dacă România are acum stabilitate macroeconomică şi şi-a recâştigat dreptul de a sta în rândul ţărilor europene cu perspectivă, nu înseamnă că este „imună la criza globală”, ci doar „relativ ferită” şi trebuie să facă toate eforturile de a-şi maximiza avantajele strategice pe care le are în competiţia globală în privinţa atragerii de investiţii.
Şeful Guvernului a mai spus că domeniile în care România este în avantaj sunt agricultura, industria IT şi cu tehnologie avansată, dar şi industria minieră.
De asemenea, întrebat de jurnalişti înainte de începerea evenimentului de la Palatul Parlamentului despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la birocraţia din România care ar putea alunga şi alţi investitori deja prezenţi sau potenţiali, premierul Boc a răspuns că şi el poartă „o bătălie continuă cu birocraţia”.
Citiţi şi:

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News