Boc: Conducta Arad-Szeged, oportunitate pentru realizarea AGRI

Boc: Conducta Arad-Szeged, oportunitate pentru realizarea AGRI

Prin realizarea conductei Arad-Szeged, de interconectare între sistemul românesc de transport al gazelor naturale şi cel al Ungariei, se deschide o fereastră pentru proiectul AGRI, a declarat astăzi premierul Emil Boc.

Potrivit lui, participarea Ungariei la realizarea proiectului AGRI va întări şansele de realizare a acestui proiect, care presupune transportul gazelor naturale din Azerbaidjan via Georgia către România, sub formă lichefiată.

Totodată, premierul şi-a arătat încrederea că studiul de fezabilitate va pune în evidenţă viabilitatea acestui proiect.

Prim-ministrul României a mai zis că interconectarea Arad-Szeged este esenţială şi pentru realizarea Nabucco.

''Realizarea conductei Arad-Szeged este un prim pas pentru o reţea europeană integrată, care va contribui la creşterea flexibilităţii sistemului naţional de transport al gazelor şi va asigura competitivitatea preţului intern al gazelor naturale", a declarat Boc. Negociere mai bună la achiziţia gazelor

La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că "fără România şi Ungaria nu ar exista stabilitate în Europa Centrală şi de Est". El a explicat că, atunci când ''în două ţări aprovizionarea funcţionează segmentat, ea este vulnerabilă. Jucătorii mici pot deveni mai mari şi pot să stea pe mai multe picioare dacă ei colaborează".

Preşedintele grupului Mol, Zsolt Hernadi, a afirmat că, prin interconectarea sistemelor de transport al gazelor, aprovizionarea şi poziţia în tratative la achiziţia gazelor se vor îmbunătăţi.

''Conducta Arad-Szeged este doar un prim pas în direcţia formării unei pieţe eficiente în Europa Centrală şi de Est. Noi toţi muncim să anulăm segmentările şi să formăm o piaţă regională'', a mai spus acesta. Alternativă la gazele ruseşti prin Ucraina Gazoductul Arad-Szeged este prima conductă care asigură legătura sistemului românesc de transport al gazelor cu sistemul vest-european. În caz de criză în alimentarea cu gaz rusesc, care ajunge în România prin Ucraina, cum s-a întâmplat în iarna lui 2009, România va putea fi aprovizionată cu gaze via Ungaria.

La inaugurarea conductei Arad-Szeged, în Ungaria, a fost prezent şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger. Despre acest proiect se vorbeşte de 10 ani. Conducta are o lungime de 109 km, din care 62 km sunt în România, capacitatea operaţională a acesteia fiind de 1,7 miliarde metri cubi/pe an, urmând să ajungă la 4,4 miliarde metri cubi/pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News