Emil Boc audiat la Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Microsoft

Emil Boc audiat la  Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul Microsoft

Emil Boc, ex-premierul României și primar al Clujului a fost audiat, astăzi, în Dosarul Microsoft, la Înalta Curte de Casație și Justiție. El este cercetat în legătura cu licențele pentru produsele Microsoft, utilizate în școli.

 

„În calitate de prim-ministru al Guvernului, am luat cunoştinţă de necesitatea încheierii unui contract de închiriere a licenţelor educaţionale în unităţile de învăţământ preuniversitar, în prima jumătate a anului 2011, când ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Valerian Vreme, în baza solicitării Ministerului Educaţiei, a supus atenţiei Guvernului o notă privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate în şcoli, având în vedere imposibilitatea folosirii acestora în sistemul de învăţământ, întrucât expirase termenul de valabilitate al contractelor anterioare”, a declarat Emil Boc, în faţa instanţei.

El a mai spus că nota cuprindea două componente, una de fundamentare a nevoii de închiriere în continuare a licenţelor educaţionale şi o componentă financiară, ce solicita alocarea unei sume de bani din buget pentru suportarea costurilor aferente închirierii licenţelor educaţionale. Nota avea natura de a informa membrii Guvernului în legătură cu necesitatea încheierii contractului de închiriere a licenţelor, nefiind un act normativ care să fie supus avizului din partea Ministerului Justiţiei, consemnează Gazeta de Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News

,,Această notă a fost formulată şi înaintată Guvernului anterior rectificării bugetare din iulie-august 2011, având în vedere că asemenea cheltuieli nu fuseseră prevăzute în bugetul aprobat pentru anul respectiv la sfârşitul anului anterior”, a conchis Emil Boc.

Dosarul „Microsoft” este un scandal de corupție din România în care DNA a cerut, la 26 septembrie 2014, declanșarea procedurilor pentru urmărirea penală a 10 foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licențe Microsoft pentru școli, în valoare de sute de milioane de euro. Actele de corupție au fost semnalate încă din Guvernul Năstase și au continuat în Guvernele Boc 1, 2 și 3.

Primul acord cadru încheiat între Guvernul României și Microsoft a fost în toamna anului 2003, pentru cumpărarea, a 50.000 de licențe pentru calculatoarele din administrația publică centrală.