Când o persoană iubită se luptă cu diferite probleme, poate fi dificil, mai ales dacă îl vezi în fiecare zi. Este important să vă întâlniți cu familia și prietenii dacă observați că ceva este schimbat, deși nu toată lumea se simte capabilă să împărtășească stările prin care trec. Cunoașterea simptomelor depresiei poate fi foarte importantă atunci când vine vorba de apariția și sprijinirea unei persoane dragi.
Iată șase semne cheie că cineva ar putea scoate la iveală că vă confruntați cu depresia. Când vine vorba de depresie, starea de spirit proastă continuă este probabil primul simptom potențial pe care îl veți observa la persoana iubită. Pot părea retrași, liniștiți și costant triști, potențial mai puțin afectuoși decât de obicei, precum și mai puțin comunicativi.
Dacă persoanei iubite îi este greu să facă față unor părți ale vieții de zi cu zi, ar putea fi un semn că are nevoie de sprijin pentru sănătatea sa mintală. Sarcinile de zi cu zi – fie că merg la serviciu, spălați rufele, luați cina (darămite să o faceți) – pot fi mai dificile pentru persoanele care sunt deprimate. Ei pot să înceapă să vorbească și să se miște mai încet, să se simtă împovărați de letargie și să nu aibă motivație să facă nimic, chiar și lucrurile pe care le iubesc.
NHS spune că un simptom cheie al depresiei este „a nu se bucura de viață”, iar o pierdere sau lipsă de interes, în special pentru lucrurile pe care cineva le iubește în mod normal și la care așteaptă cu nerăbdare, poate fi un semnal de alarmă. Desigur, Covid-19 a îngrădit toată viața noastră socială, dar dacă prietenul sau persoana iubită renunță la activități, este, de asemenea, un semnal de alarmă.
Cum puteți ajuta o persoană cu depresie
Ai observat că persoana iubită este mai capricioasă sau iritată decât în mod normal? Dacă acest comportament este în afara caracterului prietenului sau membrului familiei dvs., în loc să se întoarcă sau să plece instantaneu, ar putea fi un semn că nu se simt pe deplin bine și ar putea avea nevoie de cineva cu care să vorbească - dumneavoastră și/sau un profesionist.
Dacă persoana iubită se simte deprimată, poate începe să-și piardă interesul față de felul în care arată. S-ar putea să spună că „nu are rost” să facă un efort sau să încerce să arate mai bine sau să se renunțe din cauza stimei de sine scăzute și a sentimentelor de inutilitate.
Cum poți ajuta pe cineva cu depresie: Asigurați-i că este în regulă să caute ajutor și sprijiniți-i să facă asta. Evitați să puneți presiune asupra lor - lăsați-i să meargă în ritmul lor. Rămâneți în legătură cu ei - nu ne referim la urmărirea lor, ci doar verificați pentru ca ei să știe că sunteți acolo pentru ei și sunteți în preajmă pentru a vorbi și a asculta.
Fiți deschis cu privire la sănătatea mintală - vorbitul ajută la reducerea stigmatizării. Amintiți-vă să vă susțineți și propria bunăstare mentală. Indiferent dacă ai antecedente de depresie sau anxietate sau nu, este important să ai grijă de propria sănătate mintală, mai ales dacă vrei să fii în măsură să-i susții pe cei pe care îi iubești, potrivit The Sun.