Cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate într-un focar care implică, în prezent, 11 țări, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Din cauza bolii, cel puțin un copil a murit și 17 copii au avut nevoie de transplant de ficat.
OMS atrage atenția cu privire la cazurile de hepatită în rândul minorilor. Afectați de forme acute ale bolii, cel puțin un copil a murit și 17 copii au avut nevoie de transplant de ficat, a transmis OMS într-un comunicat de presă.
„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a numărului de cazuri de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar care nu sunt detectate”, a precizat OMS într-un comunicat. „În timp ce adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în curs de desfășurare pentru agentul cauzal”, au mai transmis reprezentanții organizației.
OMS atrage atenția asupra cazurilor de hepatită la copii
Sindromul clinic „în rândul cazurilor identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice marcat crescute”, se arată în comunicat. Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături, „care preced prezentarea cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute ale enzimelor hepatice sau ale alaninei aminotransaminazei și icter.
Majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, a precizat OMS, iar virusurile comune care provoacă hepatita virală acută - cum ar fi virusurile hepatitice A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.
Cauza inflamației ficatului la minori
Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează substanțele nutritive, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția sa poate fi afectată.
Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus transmis de la o persoană la alta, care poate provoca o serie de boli ușoare până la boli mai grave. Dar acești viruși sunt doar rareori raportate ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.
OMS a declarat că investigația privind cauza trebuie să se concentreze asupra unor factori precum „sensibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut de circulație a adenovirusului în timpul pandemiei COVID-19, apariția potențială a unui nou adenovirus, precum și coinfecția SARS-CoV-2”.
Câte cazuri de hepatită au fost raportate în România
Majoritatea cazurilor - 114 - au fost raportate în Marea Britanie. Au fost înregistrate 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, nouă în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS.
Joi, Centrele de control și prevenire a bolilor (CDC) din SUA au emis un avertisment de sănătate prin care au alertat furnizorii de servicii medicale și autoritățile de sănătate publică cu privire la o anchetă privind cazuri acute de hepatită cu cauze necunoscute.
CDC a recomandat furnizorilor de servicii medicale să ia în considerare testarea adenovirusului la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui în întregime - nu doar a plasmei sanguine - poate fi mai sensibilă.