Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat recent un raport, îngrijorător, bazat pe câteva studii aprofundate asupra bolii care va afecta aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume, adică 1 din 4 persoane.
Aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume - sau 1 din 4 persoane - vor trăi cu un anumit grad de pierdere a auzului până în 2050, avertizează primul raport mondial asupra auzului al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Cel puțin 700 de milioane dintre acești oameni vor avea nevoie de acces la îngrijirea urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare, dacă nu se iau măsuri.
Milioane de oameni surzi până în 2050
Raportul, lansat înainte de Ziua Mondială a Auzului, care va fi pe data de 3 martie, subliniază necesitatea intensificării rapide a eforturilor de prevenire și abordare a pierderii auzului prin investirea și extinderea accesului la serviciile de îngrijire a urechii și a auzului. Investițiile în îngrijirea urechii și a auzului s-au dovedit a fi rentabile: OMS calculează că guvernele se pot aștepta la un profit de aproape 16 dolari pentru fiecare dolar investit.
În majoritatea țărilor, îngrijirea urechii și a auzului nu este încă integrată în sistemele naționale de sănătate, iar accesul la serviciile de îngrijire este o provocare pentru cei cu boli ale urechii și pierderea auzului. În plus, accesul la îngrijirea urechii și a auzului este slab măsurat și documentată, iar indicatorii relevanți lipsesc în sistemul informațional de sănătate.
Principalele cauze ale pierderii auzului
La copii, aproape 60% din pierderea auzului poate fi prevenită prin măsuri precum imunizarea pentru prevenirea rubeolei și a meningitei, îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale și gestionarea precoce a otitei medii - boli inflamatorii ale urechii medii.
La adulți, controlul zgomotului, ascultarea în siguranță și supravegherea medicamentelor ototoxice împreună cu o bună igienă a urechii pot ajuta la menținerea auzului bun și la reducerea potențialului de pierdere a auzului.
„O pierdere a auzului netratată poate avea un impact devastator asupra capacităţii oamenilor de a comunica, de a studia şi de a-şi câştiga existenţa. Poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătăţii mintale şi a capacităţii lor de a întreţine relaţii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Odată diagnosticată, intervenția precoce este esențială
Tratamentul medical și chirurgical poate vindeca majoritatea bolilor urechii, potenţial inversând pierderea auzului. Cu toate acestea, acolo unde pierderea auzului este ireversibilă, reabilitarea poate asigura că cei afectați pot evita consecințele negative ale pierderii auzului.
Pentru aceasta sunt disponibile o serie de opțiuni eficiente: tehnologia auditivă, cum ar fi protezele auditive și implanturile cohleare, atunci când sunt însoțite de servicii de asistență adecvate și terapie de reabilitare. Metode eficiente și rentabile de care pot beneficia deopotrivă copiilor și adulților, se mai arată în comunicatul OMS.