O boală, care nu dă simptome în fazele incipiente și afectează mulți români trecuți de 40 de ani, ne poate distruge ficatul. Poate fi însă depistată la timp dacă ne face regulat analizele.
Steanoza hepatică sau boala ficatului gras cum este numită în termeni populari face ravagii în toată lumea. Este o afecțiune care trece inițial neobservată. Atunci când pacienții încep să se simtă rău este deja într-un stadiu avansat.
Pot apărea complicații
În stadiile incipiente ale bolii pacienții au un ușor disconfort în partea dreaptă a abdomenului superior și un gust amar în gură. Pot simți și o stare de oboseală accentuată la cel mai mic efort. Steanoza hepatică poate duce însă la complicații grave și chiar la distrugerea ficatului.
„Este vorba despre o boală care nu prezintă simptome foarte deranjante, dar care, dacă nu este tratată la timp, poate duce la fibroză hepatică sau ciroză. În final se poate ajunge la insuficientă hepatică, iar pacienții au nevoie de un transplant pentru a supraviețui. Nu sunt încă studii foarte clare, dar poate fi și o cauză a cancerul hepatic”, a declarat dr. Jairo Ruiz, medic șef gastroenterolog, potrivit hospitalrancagua.cl.
Statistici îngrijorătoare
Pe lângă consumul excesiv de alcool, mâncărurile bogate în grăsimi, unele medicamente, dar și sedentarismul sunt principalele cauze de afectare ale ficatului. Studiile arată că și dulciurile în exces pot duce la steanoză hepatică.
Ultimele statistici din România sunt îngrijorătoare. Ele arată că aproxmativ 30% dintre românii trecuți de 40 de ani și care nu au probleme cu consumul de alcool, au ficatul mărit.
Boala se poate depista relativ simplu.Ecografia este un examen relativ ieftin, comparativ cu restul investigaţiilor imagistice. Ficatul gras înseamnă o încărcare a celulelor hepatice cu grăsimi. În timp el își mărește volumul, iar acest lucru este vizibil la ecografie.
Pentru că boala nu are simptome neplăcute oamenii merg târziu la medic. De obicei după ce analizele se sânge ies prost. Trigliceridele și colesterolul mărit sunt primele semne ale ficatului gras. Boala se poate vindeca. Există medicamente specifice, dar este nevoie obligatoriu și de regim alimentar.