Boala care face prăpăd în România. Risc uriaș de orbire și complicații cardiovasculare

Sursa: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Potrivit unor informații din lumea medicală, diabetul poate fi declanșat și de probleme emoționale sau șocuri puternice. Unul din zece români suferă de această boală.

Pe lângă cauzele cunoscute deja, legate de moștenirea genetică și dezechilibrele din organism, diabetul poate avea și o cauză psiho-emoţională. Mai exact, lipsa de afectivitate, de iubire, poate declanșa această boală.

„De multe ori, aceste sen­timente sunt de­clanșate de o lo­vitură pe plan personal, profesio­nal, financiar, lovi­tură care duce la frus­trări, la o refulare a sentimen­telor, la senzaţia că viaţa este grea, este «amară».

În această situaţie, pacien­ţii încearcă să compen­seze această amărăciune a vieţii cu ceva contrar, cu ceva dul­ce. Sunt ace­le persoa­ne care îşi găsesc conso­la­rea în mân­­care. Mâncarea şi, în special, car­bo­hi­draţii, le creează o stare de mulţu­mire, de bine inte­rior, care com­pensează cu lipsa de afec­­tivitate pe care o simt în viaţa lor“, potrivit formula-as.ro.

Atenție la șocurile emoționale

Când izolarea fizică se accentuează și situația scapă de sub control, poate apărea diabetul. Boala se poate declanșa și în urma unui șoc puternic, iar unui evniment neplăcut. (decesul cuiva apropiat, stări conflic­tuale în familie sau la serviciu, schim­barea locului de muncă etc.). În toate aceste cazuri, glicemia crește foarte mult.

Diabetul este una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România. Practic unul din zece români suferă de această boală. Mai grav este că populația nu conștientizează gravitatea diabetului. Cel puțin asta arată un studiu din 2020.

„Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a precizat Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Nu te joci cu diabetul

1 din 10 români are diabet zaharat, iar 3 din 10 români au prediabet

În România sunt 823.000 de pacienți înregistrați cu diabet zaharat tip 2 care se tratează prin Programul Național de Diabet Zaharat

7 din 10 români au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate

Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat sunt spitalizate din cauza complicațiilor: risc de orbire, complicații cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc.