Boala care a făcut ravagii în Japonia amenință și România. Poate fi mortală

Streptococ de grup A. Sursa foto: Institutul național de Boli Infecțioase din Japonia via Kyodo News

Sindromul şocului toxic streptococic (STSS), boala care amenință Japonia și care s-a răspândit cu rapiditate, există și în România. Managerul Spitalului „Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu, a evidențiat însă că aceasta nu e imposibil de tratat.

În Japonia, sunt înregistrate peste 1.00 de cazuri zilnice, iar bacteria care „mănâncă carnea” este extrem de periculoasă, și în unele cazuri poate fi fatală.

Boala nu reprezintă o amenințare pentru țara noastră

Simin Aysel Florescu a evidențiat că STSS nu reprezintă o amenințare în România, având în vedere că aceasta nu este ceva nou.

Boala e precedată de infecţiile streptococice invazive cutanate și poate apărea frecvent.

Acest sindrom al şocului toxic streptococic apare, de obicei, e precedat de infecţiile streptococice invazive cutanate. (...) Au existat şi în România şi există şi în continuare noi am avut, în urmă cu ceva ani, înainte de pandemie, un pacient în terapie intensivă, 20 de ani avea, cu sindrom de şoc toxic streptococic, cu rash-ul acela specific, cu descuamare, cu stare septică evidentă, a necesitat terapie intensivă, şi care a scăpat. Deci nu este o boală nouă”, a afirmat managerul Spitalului „Victor Babeş”.

Aceasta a declarat că incidența acestei afecțiuni în România este sporadică, iar boala este comună și frecventă, potrivit News.ro.

Medici. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum să previi infecția streptococică și care sunt simptomele ei

La debutul afecțiunii, simptomele includ febră, frisoane, dureri musculare și greață.

Pe măsură ce boala progresează, apar simptome mai severe, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, creșterea ritmului cardiac și posibila cedare a organelor.

Referitor la măsurile de prevenție, acestea includ menținerea unei igiene riguroase, tratarea rapidă a infecțiilor streptococice și supravegherea atentă a rănilor și infecțiilor pielii.

Boala. Sursa foto: Arhivă EVZ

„Oameni care au o rană deschisă sunt expuşi unui risc crescut de STSS”, potrivit Centrelor americane de Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Aceasta include și persoane care au trecut recent prin intervenții chirurgicale sau care au avut o infecție virală ce cauzează leziuni deschise.

Dacă nu este tratată, boala are o rată de mortalitate de 30% și poate duce la deces în decurs de 48 de ore, conform aceleiași surse.