Plata facturilor între obligaţie şi povară. De ce se tem cel mai mult companiile autohtone. 7 din 10 companii achită facturile cu întârziere

Plata facturilor între obligaţie şi povară. De ce se tem cel mai mult companiile autohtone. 7 din 10 companii achită facturile cu întârziere

În sondajul realizat de Frames & Train Your Brain, se arată că plata facturilor este făcută de companiile autohtone aproape de limita maximă legală. Motivul pentru care 68% dintre managerii companiilor procedează astfel este că aceştia vor să-şi asigure cash flow-ul necesar desfăşurării afacerilor.

„În economia românească, a devenit o adevărată modă să faci afaceri pe banii partenerilor de business. În condiţiile în care nu dispun de resurse financiare suficiente, iar accesul la credite le este practic imposibil din varii motive, tot mai multe companii întârzie să-şi plătească la timp facturile", se menţionează în document, potrivit agerpres.ro

Potrivit sondajului, perioada medie în care managerii dispun achitarea facturilor este de de 3 - 4 luni la 42 % dintre repondenţi,  37% au bifat răspunsul 2 - 3 luni, 16% au menţionat intervalul 1 - 2 luni, iar 5% peste nivelul de patru luni.

În acest sens, domeniile cele mai afectate sunt: construcţiile, industria extractivă, agricultura, comerţul, sectorul pharma, transporturile şi serviciile.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, mai mult de jumătate (54%) dintre managerii chestionaţi au menţionat că profitabilitate companiei a scăzut, în timp ce aproape o treime (32%) au semnalat problemele de cash flow. Alte efecte sunt: reducerea investiţiilor (17%) şi stoparea angajărilor (15%).

Analiza de specialitate relevă, totodată, că 57% dintre antreprenori se bazează pe resurse interne (departamente de vânzări, contabilitate, juridic şi date proprii) atunci când se gândesc cu cine fac afaceri, iar 32% apelează la o firmă specializată.

Conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR), citate în concluziile sondajului Frames & Train Your Brain, în luna martie 2019, s-au înregistrat 2.993 de instrumente de debit refuzate la plată, în valoare de 177,9 milioane de lei, dublu faţă de media lunilor anterioare. Cele mai multe au fost bilete la ordin, în valoare de 175,5 milioane de lei.

Pe ansamblu, statisticile Băncii Naţionale arată că numărul titularilor de cont care au generat incidente de plată a crescut, anul trecut, la 21.814 faţă de 21.550, în 2017, în timp ce numărul persoanelor juridice declarate cu risc a avansat de la 13.468 la 13.975.

Sondajul Frames & Train Your Brain a fost realizat în perioada 2-7 mai 2019, pe un eşantion de 180 de companii reprezentative din tot spectrul economic, de la comerţ şi industria prelucrătoare la construcţii şi turism.