BNR le lasă băncilor bani de credite

BNR le lasă băncilor bani de credite

Începând de ieri, instituţiile bancare au la dispoziţie mai multe fonduri pentru a acorda credite populaţiei.

Băncile vor avea mai multe fonduri pentru credite după ce Banca Naţională a României a aplicat o nouă decizie. Banca Centrală a redus de ieri rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele în lei la bănci, de la 20% la 18%, astfel că în conturile băncilor au rămas aproape două miliarde de lei.

„Din 1.000 de lei pe care banca îi atrage de la un anumit client, 180 de lei se duc în BNR, restul trebuie plasaţi în lichiditate şi-n credite. Evident că vor fi mai mulţi bani pentru creditare, şi acesta este un prim pas pentru un împrumut mai uşor, dar nu trebuie să generaliză m“, ne-a declarat Lucian Anghel, economist-şef al BCR.

Un alt efect al deciziei BNR este scăderea dobânzilor la împrumuturile pe termen scurt, cât mai aproape de dobândacheie de 10,25%. „În prezent, acestea sunt de 14-16%, dar vor mai scădea cel mai probabil în prima parte a lunii decembrie. În orice caz, acestea nu vor mai fi ca luna trecută, de 50-60%“, ne-a mai spus economistul BCR.

Rata se va reduce şi mai mult

Potrivit economiştilor, rata rezervei minime urmează să se reducă şi mai mult, pe durata lunilor viitoare. „Un avantaj este crearea de mai multă lichiditate la bănci, iar ca dezavantaje nu prea se întrevăd pe termen scurt, având în vedere cererea mare de lei. În condiţiile de lichiditate scăzută, o tendinţă normală ar fi de scădere a acestei rate“, ne-a declarat Laurian Lungu, analist al Grupului de Economie Aplicată (GEA). Acesta crede că măsura respectivă a fost importantă când creditul era în plină expansiune.

„În condiţiile în care creşterea economică decelerează, nu este atât de periculoasă această reducere. Acum câţiva ani creditul creştea puternic, acum nu mai este cazul“, ne-a mai spus analistul GEA. Decizia face un pas spre o creditare mai uşoară, după ce la începutul lui octombrie BNR a implementat o nouă serie de măsuri care să reducă cuantumul de creditare.

După 6 octombrie, majoritatea băncilor de pe piaţa autohtonă au redus nivelul de creditare, oferind împrumuturi la un grad de îndatorare mult mai mic decât cel din vară. Astfel, atât numărul de credite acordate a scăzut, cât şi valoarea acestora. Dacă în august un credit de nevoi personale putea ajunge la 15.000 de euro, în noiembrie acesta nu depăşea 10.000 euro, decât în condiţii excepţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News